Последни Рецепти
Последни Статии

Кои храни и напитки не се развалят

Добавено в Здравословно хранене

Добави към моето меню

На етикета обикновено има повече от една дата, а надписите „Най-добър до“, „Опакован на“, „Не използвай след“ изобщо не помагат. Често пъти тези дати са само препоръки от страна на производителя за най-добро качество, а не за срок, след който храната става опасна за консумация.
Какво означават надписите за срока на годност по етикетите на храните?

Консумацията на хранителен продукт с изтекъл срок на годност може да бъде особено опасна за здравето. За щастие, съществуват и такива храни, за които не трябва да се тревожите, защото те са годни за много дълъг период от време.

Това са хранителни продукти, които не е нужно да изхвърляте, след като срокът им на годност изтече
Кои храни и напитки не се развалят:

Мед
Медът е наистина уникална храна. Благодарение на специфичния си химически състав, който не допуска развъждането на бактерии, на практика може да бъде вечен. Нещо повече – ако си купите буркан с мед, който държите запечатан, бъдете сигурни, че няма да се развали, тъй като няма контакт с въздух или с вода.
Медът може да промени цвета си и да кристализира, но ще остане безопасен за консумация. Ако искате да върнете течната му форма, просто поставете буркана с мед в топла вода и разбърквайте, докато кристалите се разтворят.
Любопитен факт: По време на разкопките на Египетските пирамиди археолози са открили буркани с мед. Предполагаемата им средна възраст е около 3000 години. Медът е бил годен за консумация – археолозите са го опитали! Няколко години по-късно пък в щата Джорджия е открит мед на повече от 5000 години.

med limon pix

Захар
Подобно на солта, захарта може да издържи за неопределен период от време – особено ако я съхранявате в херметически затворен съд. Но дори и да абсорбира малко вода от въздуха и да стане на бучки или кристали, не губи хранителната си стойност.
Пудрата захар и кафявата захар също могат да се съхранят за дълго време както бялата захар.

Защо може да използваме захарта и солта като консерванти

Сол
Солта е минерал, а не хранителен продукт, затова е невъзможно да се развали. Разбира се, като всеки минерал, и този може бързо да абсорбира вода, дори това да се случи, в същината си това ще бъде все още сол, която може да се яде.
Йодираната сол има срок на годност около година и колкото повече време минава, толкова повече губи хранителните си качества.

Соев сос
Може да се съхранява спокойно най-малко 3 години дори ако е отворен. А ако го държите в херметически затворен съд, то този период ще бъде значително по-продължителен. Разбира се, зависи от вида соев сос, от начина му на приготовление, неговото качество и температурата на съхраняване.
Например висококачественият соев сос е изработен посредством естествена ферментация – процес, който отнема между няколко месеца и 2 години. Само такъв соев сос може да бъде съхранен за повече от 3 години и да запази напълно хранителната си стойност. Затова е добре да подбирате внимателно марката и да избягвате производители, които добавят в продукта изкуствени съставки и химикали, които имат за цел да ускорят процеса на ферментация.

Кленов сироп
Според Асоциацията по производство на кленов сироп в Масачузетс неотворена бутилка няма да се развали никога. А дори когато я отворите, можете да я ползвате в продължение на години, стига да я държите в хладилника.

bobovi 450 2 labe

Сухи бобови култури
Такива са боб, грах, нахут, леща, соя. Учени от университета Бригъм Йънг са установили, че след 30-годишно съхранение сухите бобови зърна са се изменили на външен вид, но са останали напълно годни за консумация, което е полезно да се знае при извънредни ситуации.

Твърд алкохол
Алкохолните напитки като водка, уиски, ром, коняк нямат срок на годност, но е добре да ги съхранявате на хладни и тъмни места в добре затворени бутилки.
Колкото по-отлежал е алкохола (уиски, домашна ракия) се очаква да е по-добър вкуса и цената е по-висока.
Има традиция да се прави домашна ракия и да се съхранява около 20 години за сватба.

Оцет
Оцетът е още един продукт без срок на годност, но все пак се изискват подходящи условия за съхранението му – студени и тъмни места, далече от светлина и топлина, и най-добре в оригиналната опаковка.
Виното е продукт за който се казва, че колкото повече отлежава става по-добро, но това зависи от партидата и условията на сухранене.

Сухо мляко
Според всички здравни стандарти сухото мляко също може да се съхранява в продължение на много години, стига да го държите в херметически затворен съд.

Ориз
Най-добре да съхранявате ориза в пластмасов или стъклен съд и при по-ниски температури (малко над нулата). Едно проучване сочи, че при тези условия може да издържи до 30 години, без да изгуби хранителната си стойност.
Трябва да съхранявате ориза в добре затворени контейнери (това е добре да се прави и за да предпазите варивата и от “буболечки”)

По идея на Brightside

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории