Последни Рецепти
Последни Статии

Лук и чесън намаляват риска от рак на дебелото черво

Добавено в Здравословно хранене

Добави към моето меню

Трудно може да си представите рецепта за ястие, супа или яхния в която няма лук или чесън. И да не се поръсва при поднасяне с магданоз. Такъв е опитът на нашите баби, такава е нашата кулинарна традиция и освен, че са вкусни и са полезни.

luk chesyn cherven luk pix
Кромидът и чесънът намаляват риска от рак на дебелото черво

Луковите зеленчуци – кромид, шалот, праз, чесън, намаляват рязко риска от рак на дебелото черво, доказаха китайски учени, цитирани от в. “Дейли мейл”.

Такъв ефект се постига с 16 кг от представителите на подсемейство лукови годишно. Това е около 45 г на ден – колкото тежи една средна глава кромид лук.

Учените от Китайския медицински университет в Шънян са обхванали в изследването си 1600 мъже и жени. Резултатите им показват, че вероятността да развият рак на дебелото черво, е със 79% по-малка за най-големите привърженици на кромида и чесъна.
За изследването си учените са сравнили начина на хранене на 833 пациенти с рак на дебелото черво и същия брой здрави доброволци.

Известно е, че биоактивните съставки на луковите растения предпазват от рак на гърдата и на простатата. “Колкото повече лукови зеленчуци яде човек, толкова по-добре” – увери ръководителят на изследването д-р Чжъ Ли.

За изследването си учените са сравнили начина на хранене на 833 пациенти с рак на дебелото черво и същия брой здрави доброволци.

Начинът на готвене също има значение:
– Варенето на кромида например намалява полезните съставки.
– Рязането и мачкането на пресния чесън подобрява усвояването им.

Зелето предпазва от рак на дебелото черво

chesyn pix
Рискът от рак на дебелото черво е 3 пъти по-нисък при хората, които консумират чесън всяка седмица.

Има и други изследвания, които потвърждават, че дори консумацията на 1 скилидка дневно, намалява наполовина риска от рак на простата.
Учени от Университета в Нотингам твърдят, че чесънът може да намали риска от развитие на някои видове рак, диабет и сърдечносъдови заболявания.
Експерти от Индия доказват също, че редовната консумация на чесън предотвратява образуването на рак на кожата.
При по-голям прием на чесън, се намалява и вероятността от развитие на рак на панкреаса и рак на гърдата.

На какво се дължат свойствата на чесъна?
– Чесънът произвежда серни съединения, които имат силен антивирусен ефект.
– Скилидките съдържат флавоноиди, полизахариди, сапонини, фитостероли, витамин B1 и B6, витамин C , селен, фосфор, калций, цинк, магнезий и алицинин, който се бори със злокачествените образувания успешно.
– Чесънът има антибактериално и антиоксидантно действие, извежда токсините от организма и стимулира имунната система, неутрализира свободните радикали и подтиска туморните съединения.
– не трябва да се прекалява с приема на чесън и не бива да се консумир на гладно.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории