Последни Рецепти
Последни Статии

Подкрепа за малките фермери

Добавено в Любопитно

Добави към моето меню

Подкрепа за малките фермери
Добра новина за нас като купувачи, които търсят качествени продукти на пазара. Добра новина и за малките производители на плодове и зеленчуци. До два месеца се очаква промяна в наредбата за преки продажби от фермерите. Промените може да се случат през декември 2014 г.
Към момента, октомври 2014 г., фермерските пазари са малко, а на постоянните се продават стоки от прекупвачи, не от производители

fermeri

Към момента само 487 български фермери имат възможност да продават директно продукцията си, останалите трябва да разчитат на прекупвачи. Причината е в тежките административни изисквания, които трябва да бъдат променени до два месеца. За това се договориха експерти от Министерството на земеделието и фермерски асоциации.
За разлика от Европа, където фермерските пазари са популярни, защото от там можеш да си купиш свежи продукти от производителя, у нас Наредба 26, която регламентира директните продажби, по скоро пречи, призна заместник-директорът на Агенцията по храните Пенчо Тенев.
Отсъствието на реалните производители на пазара се компенсира от фалшиви фермери. Всички сме виждали в множество търговски обекти, пакетирано и произведено като от фермата, доставка от село или всички други маркетингови трикове.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории