Последни Рецепти
Последни Статии

Маниока и тапиока

Добавено в Зеленчуци, Любопитно, Основни хранителни продукти

Добави към моето меню

Една от най-полезните храни за човечеството: маниокa

Корените от маниока (Manihot esculenta), позната и като касава и юка, са един от петте най-важни източници на въглехидрати за човечеството. Но в България те са екзотичен продукт, който се подминава в магазините, само защото е изключително непознат и почти никой не знае как да се справи него.

Обясненията за това са много, но най-важното е, че растението оцелява само в тропически климат и разходите за транспорт вероятно са нерентабилно високи, при положение, че у нас процъфтяват пшеницата, царевицата и картофите, а на места дори и оризът.

Маниока, корено касава

Маниока, корено касава

Ако все пак се заинтригувате от масивните тъмнокафяви корени, вземете един и ще можете да се насладите на приятно разнообразие в менюто си.
В магазина корените от маниока се продават обвити с восъкоподобно вещество, за да се предотврати изсъхването им. У дома не е нужно восъкът да се отделя, защото преди да сготвим маниоката трябва да я обелим. Това най-лесно става с голям остър нож, но може да се използва и белачка за зеленчуци, стига да е здрава.

Recepti tapioka
Рецепти с тапиока
Обелената маниока е бяла на цвят и много бързо се окислява и потъмнява, затова, ако не я готвите веднага, сложете я в съд със студена вода, така че да няма допир до въздуха. Маниоката най-общо се използва като картофите – варена, на пюре, печена, пържена. И никога сурова, защото съдържа известно количество токсични цианиди, които при термична обработка се разрушават напълно.

Родом от Южна Америка и одомашнена там преди 10 000 години, маниоката е важна част от кухнята на континента, както и на Карибските острови и в Централна Америка. От нея се приготвя различни видове хляб като ямайския бами – плосък хляб от настъргана и пресята маниока. Други хлябове се приготвят от маниоково брашно.

Пържената маниока е почти толкова популярна гарнитура, колкото пържените зелени банани, а най-различни яхнии и супи допълват латинодиетата.

В тропическа Африка предложенията за маниока са подобни на американските, като дори съществува вариант на бразилската фарофа – запечено или запържено брашно от корените, което се яде самостоятелно или с ориз, месо, фасул.

Азиатците обикновено гледат на маниоката като на по-непълноценна алтернатива на ориза, но пък майсторски са развили превръщането ѝ в десерти.

Един от най-ценените продукти, добиван от корените, е нишестето по-известно като тапиока. То е страничен продукт от производството на брашно от маниока и се извлича от течността която, се е отцедила при пресоването на настърганите корени. Най-популярната форма, в която се продава, са т.нар. перли.
tapioca pix

Ситните топченца се влагат в различни супи и яхнии, за да ги сгъстят, но най-често се приготвят на пудинг, като се варят с мляко или кокосово мляко. Във Великобритания пудингът от тапиока е един от най-ненавижданите училищни десерти и често е наричан жабешки яйца заради полупрозрачните след варенето нишестени сфери.

Въпреки това през този век тапиоката си проправя път към fine dining-a и изтънчени версии на омразният пудинг може да се опитат в някои първокласни ресторанти.

Тапиоката набира популярност и като съставка на тайванската напитка bubble tea, която е свръхпопулярна в Югоизточна Азия, Австралия и Северна Америка, търси своя европейски шанс, а в България изглежда търпи провал, след като местата, които я предлагаха, едно по-едно изчезнаха.

Bubble tea е чай с мляко и плодов сироп, който е смесен със сварени топчета тапиока. Напитката се сервира с широка сламка, така че тапиоката да може да се всмуква и след това да се сдъвква.

Това са няколко причини за да включите екзоичната тапиока във вашето хранене:
– Без глутен е и може да се използва вместо пшеница.
– Спомага за увеличаване на кръвообращението и броя на червените кръвни телца.
– Подобрява храносмилането и намалява холестерола; засилва метаболитните дейности на тялото, защитава минералната плътност на костите, поддържа баланса на течностите в тялото.
– Препоръчва се висока консумация от болни от Алцхаймер.
– Тапиоката е токсична и се консумира само правилно приготвена. Растението произвежда цианид, който е изключително отровно съединение за хората.
– В магазина може да я откриете в различни форми, защото се преработва под формата на люспи, пръчици и перли.
– Богат източник на фибри, „добър” холестерол и протеин. Съдържа витамин В, В6, фолиева киселина, желязо, манган, калций, мед и селен.
– Една чаша тапиока набавя 45% от дневния прием на въглехидрати.
– Тапиоката се използва както за отслабване, така и за здравословно наддаване на тегло, особено след заболяване, травма, операция, или хранително разстройство.
– Богатството на витамин К, което съдържа, помага за добро психично здраве. Бори се със свободните радикали, които могат да причинят повреда на мозъчните клетки.

Автор: Людмил Хайдутов

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории