Манов мед
Добави към моето меню
Мановият мед се получава от широколистни дъбови гори в района на Странджа планина. Има тъмен до черен цвят и специфичен аромат.
Изключително богат е на минерални вещества. Сто грама манов мед съдържат 323 ккл, 77,3 г въглехидрати, калций, натрий, калий, магнезий, фосфор. Микроелементите в него са почти в същото съотношение, както в кръвта на човека. Той съдържа монозахаридите – глюкоза и левулоза, които са необходими за нормалните функции на черния дроб, както и витамините В1, В2, РР, В12 (около 16 пъти повече, отколкото в ябълките и кайсиите), В6, фолиева киселина, биотин и др.
Странджанският манов мед ще кандидатства за лого на ЕС
Странджанският манов мед да бъде регистриран като защитено наименование за произход – за това се борят пчелари от региона. Европейският съюз предлага три вида закрила на селскостопански и хранителни продукти – защитени наименования за произход, географски указания и храни с традиционно-специфичен характер. Общото между тях е че защитените продукти носят логото на ЕС, което означава, че са с по-специални качества, а съответно и по-скъпи.
Общо е и правилото, че защитата не е свързана с правата на отделна фирма, а от нея могат да се ползват производители, обединени в сдружение и спазващи определени условия. Подобна защита имат българското розово масло и филе “Елена”.
Председателят на пчеларско сдружение “Странджански манов мед” Манол Тодоров обясни пред БНР, че мановият мед е екологично чист, защото се произвежда в регион, в който не се използват химикали, а освен това съдържа минерали в големи количества. Смята се за основно противоанемично средство и е много полезен за профилактика на заболявания на черния дроб, както и при заболявания на дихателните пътища.
Производителите на манов мед от Странджа искат да предотвратят практиките истинският манов мед да се смесва с друг мед и да се продава за манов. Качествата на мановия мед се дължат и на присъствието на уникални видове листни въшки в местните екосистеми. Този мед се отличава с висока електропроводимост.
За какво е полезен мановият мед
Мановият мед е продукт, който се усвоява лесно от организма, като доставя енергия и разнообразни биологично активни вещества, които са важни за процесите на нервната система, за кожата, за храносмилането. Богатият минерален състав на мановия мед обуславя алкализиращото му действие, поради което той се препоръчва на спортисти, работници и при всички дейности, свързани с физическо натоварване, за предотвратяване на мускулната треска и умората. Като доставя на организма голямо количество лесно усвоими калории, мановият мед е прекрасна храна за децата, за хората, които се възстановяват след боледуване. Той има противовъзпалително и диуретично действие.
Много е полезен при простудните заболявания на горните дихателни пътища, бъбреците и пикочния мехур. Допринася и за понижаване на кръвното налягане, стимулира кръвообращението и проявява укрепващ ефект върху сърдечния мускул. Мановият мед е полезен при профилактиката и лечението на различните вирусни и грипни инфекции. Има антиоксидантен ефект, действа благоприятно върху обмяната на веществата и нормализирането на почти всички органи и системи на организма. Нашият опит сочи важното му място в предотвратяване на грипа. Казва Доц. Светослав Ханджиев за вестник “24 часа”.
Обикновено се препоръчва 15-20 г манов мед на ден 1-2 часа преди хранене. Лечебната доза може да бъде и по-голяма.