Последни Рецепти
Последни Статии

Фестивал на Странджанския манов мед

Добавено в Любопитно

Добави към моето меню

Фестивал на Странджанския манов мед
Какво: Фестивал на Странджанския манов мед
Къде: Царево
Кога: 01 - 10 Август 2018

XV-ти фестивал на Странджанския манов мед и Странджанския цветен прашец ще се проведе от 1 до 10 август 2018г в град Царево. Производители на пчелен мед и екологични продукти ще предложат на жителите и гостите на морския град продукти с лечебна цел и високи вкусови качества.
Фестивалът ще бъде тържествено открит на 1 август на павираната уличка пред СУ “Н.Й.Вапцаров” гр. Царево.

Европейската комисия одобри регистрацията на Странджанския манов мед като защитено наименование за произход.
Решението трябва да бъде публикувано през есента на 2018 г. в официалния вестник на ЕС и, ако няма възражения, в началото на 2019 г. Странджанският мед ще бъде вписан в регистъра.
Следващата цел е регистрацията на Странджанския цветен пчелен прашец.

Мановият мед се получава от широколистни дъбови гори в района на Странджа планина. Има тъмен до черен цвят и специфичен аромат.

manov med 3

Странджанският манов мед ще стане защитено наименование за произход
Националната процедура като регистрация приключи. В момента се подготвят документите за Брюксел.
Интерес от регистрацията на мановия мед като защитено наименование за произход ще имат пчеларите от общините Средец, Приморско, Царево и Малко Търново.

manov med 1

Лечебни свойства и ползи от мановия мед
са познати от древни времена. Това незаменим лечебен еликсир намира приложение при лечението на здравословни проблеми от грип до бъбречни и чернодробни заболявания. Уникалните лечебни свойства и по-висока хранителна стойност на мановия мед го отличават от останалите видове мед.
Комплексът от биологично активни вещества – минерали, незаменими аминокиселини и витамини обуславя неговия силен антибактериален ефект и способността му да укрепва имунната система. Положителното му въздействие при лечение на настинки и грип се дължи на свойството на този мед да стимулира потенето. Известни са неговите отхрачващи и слабителни качества.
При гастрит и язва с по-лека проява на симптоматиката, мановият мед притежава лечебна сила. Лекарите го препоръчват още при бъбречни и жлъчни заболявания.

manov med

Уникалният манов мед е признат като естествено средство за лечение на паротит и морбили.
Приложим е при лечението на кожни проблеми като екеими, рани, изгаряния.
Положително влияе и при проблеми със съня. Лъжичка от чудотворния манов мед помага да се отпуснете и съответно да заспите по-бързо.
При стрес и синдром на хронична умора този еликсир също е полезен. Бързият лечебен ефект от приема на манов мед е обусловен от способността на полезните съставки в него да достигнат до всяка клетка в тялото.

manov med 2 m

От 31 юли до 2 август 2018 в Царево се проведе Световен симпозиум по манов мед. Проявата е под патронажа и с финансовата помощ на Министерството на земеделието, храните и горите. Във форума участват пчелари и представители на научните среди от много страни. Целта е да се обсъдят проблемите и да се направи анализ, който да подпомогне бъдещото развие на една изключително важна дейност като пчеларството.

част от снимките са напраени на изложение на мед в София, пред Централна баня, където се повеждат често изложения и базари за мед

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории