Сезонни храни март
Добави към моето меню
Едно от правилата на здравословното хранене е да включваме в нашето меню сезонни плодове и зеленчуци. Какво можем да открием в магазините и да включваме в нашето меню, закупени в своя сезон те са по-изгодни като цена, зареждат по пълноценен и ефективен начин организма с така важните за него витамини, минерали и други ценни вещества.
Март месец, началото на пролетта – този период от годината е един от най-трудните – между края на зимата и началото на пролетта няма нищо, плодовете от есента свършват, портокалите и мадарините вече не са същите, доматите и ягодите – още и е рано, спанак, салати, зелен лук и чесън от оранжерии и си казваш рано е за тях. Киселото зеле и туршиите вече свършва и приготвяме последните рецепти с тях. В магазина на практика има всичко и реално толкова малко неща, които да поискаш да купиш. Труден период!
Сезонни храни март
Авокадо
Броколи
Брюкселско зеле
Грейпфрут
Гъби
Зеле (прясно и кисело)
Картофи
Карфиол
Круши
Лимони
Лайм
Лук пресен (зелен)
Мандарини
Моркови
Портокали
Праз-лук
Репички
Салата зелена (маруля)
Спанак
Цвекло
Чесън пресен (зелен)
Ябълки
Ягоди
Най-хубавото е, че през март ще се хванем за зелено и първите стръкчета коприва ще присъстват на нашата трапеза. Зелената салата, зеленият лук и чесън, репичките все по-често ще присъстват на нашата трапеза с все по-хубав вкус от пазара, докато станат първите в градината. Пролетта е в ход и всичко се подготвя за нов живот след дългата зима