Портокалов мус
Добави към моето меню
Портокалов мус
Рецепта Магдалена Малоир
Продукти
7 портокала (подходящите за сок),
300мл сладкарска сметана,
1 пакетче желатин ( 1 и за финалното желиране),
4 жълтъка,
100г захар,
100г бял шоколад,
100 черен шоколад ягоди.
Приготвяне на портокалов мус:
* Настъргва се кората от половин портокал. на всичките 7 портокала се издълбава вътрешността.Тя се пасира и се вари на слаб огън, докато обемът и намалее до 1/2.
* Пюрето се прецежда.
* Желатинът се накисва в 2-3 суп.лъж. вода за 5-10мин, докато набъбне.В метална (огнеупорна) купа се изсипва желатина, заедно с жълтъците, прецедения портокалов сок, настърганата кора и захарта. Разбиват се с миксер 3-4 мин.
* Купата с разбитата смес се поставя върху съд с вряща вода, без да я допира и разбиването продължава с тел до получаване на лек крем. Той се оставя да се охлади.
* Сметаната се разбива до пухкавост и се смесва с портокаловия крем с леки движения, с шпатула. Кръгла форма се пълни с муса. Охлажда се в хладилник 8-10часа.
* След охлаждането, се прави финалната декорация. Към прецедения сок от 2 портокала ,се добавя предварително накиснатия желатин ( 1 пакетче и се залива тортата).
* Следва повторно охлаждане за поне 2 часа. През това време се оформят финалните щрихи- плочки от бял и черен шоколад.
* Декорацията може да бъде изпълнена и с резени, кръгове портокал, топнати за блясък и по-дълго съхранение в желатин.