Последни Рецепти
Последни Статии

Масленица и блини

Добавено в Празници, Руска кухня

Добави към моето меню

Масленица
В Русия седмицата между Месни Заговезни и Сирни се нарича Масленица, това е последната седмица преди Великия пост. През 2012 това е седмицата между 20-26 февруари и времето когато се изпраща зимата и се подготвят за постите.
Масленица е един от най-древните празници в Русия, идва от езическата култура и се е запазил след приемането на християнството. Води своето начало от древни времена, още славяните по това време на годината са изпращали зимата и са се подготвяли за настъпването на пролетта.

Днес празнуването има по-скоро развлекателен характер, отколкото религиозен, но православно вярващите влагат дълбок религиозен смисъл, за победа на доброто над злото и очакване. През тази седмица в храната се използва сирене и други млечни продукти, включително и масло, откъдето и идва името Масленица, а месото вече не се включва в менюто.
Всеки ден от тази седмиа има свой смисъл, название и дори традиции.

maslenica pleven
У нас има различни руски общности, които празнуват Масленица – с руски песни, много танци, самовар и руски чай, палачинки и блини

Празникът е традиционен и е аналог на нашенския Сирни Заговезни. Името на ритуала идва от палачинките, които жените приготвят, специално за случая.

Руските блини по традиция се приготвят по старинни рецепти върху чугунена плоча и се гарнират богато с извара, сметана или хайвер.
Изпращането на зимата се съпровожда с улични панаири, шествия и весели игри, в които могат да участват всички желаещи. Най-популярни са дърпането на въже, боят с чували върху тънка греда и пързалянето със шейни.

Днес, в заключителния ден от Сирната седмица, се иска прошка от роднини и познати и след това всички пеят, танцуват и се веселят, докато изпращат Масленицата. Най-голямата атракция е в края на деня, когато си изгаря сламеното чучело, символизиращо отиващата си зима.

Масленица се нарича и сламеното чучело, което се приготвя и празникът завършва с неговото изгаряне, като се вярва, че така ще изчезне лошотията и пролетта ще дойде със слънцето и доброто. Огънят се прескача за здраве, за успех на семейството и за спорна година.

maslenica moskva
Според традицията, приготовленията за Масленица, най-старият руски обичай, с който се изпраща зимата, продължават цяла седмица. Започва се с почистване на домовете и изгаряне на боклука. За последния ден на седмицата се подготвят вкусни палачинки и блини и топъл чай за гостите. Разпалва се огън и се изгаря Масленицата, кукла-чучело, която се прави от слама и символизира зимата.

Понеделник – среща. В този ден се прави чучело Масленица, облича се в стари дрехи и се слага на видно място и с песни се пързалян с шейни
Вторник – пързаляне с шейни и разни игри и постановки
Сряда – лакомства, в този ден започват угощения с блини и други лакомства
Четвъртък – в този се провеждат състезания и бой с юмруци
Петък – вечер на тъщата – ходи се на гости на тъщата и се носят блини. Казват, че ако на този ден зетят не отиде на гости на тъщата си става нейн заклет враг за цял живот
Събота – младите домакини посрещат гости и се организират забави
Неделя – ден за прошка. в този ден се иска прошка един от друг за причинени обиди, слаучайно или умишлено. В този ден изгарят и чучелото на зимата

На следващия понеделник, в първия ден от Великия пост, в т.н. “чист понеделник” е прощаването с Масленица – ходи се на баня и се измива цялата посуда у дома.

Не всички обичаи на Маследница се спазват днес, но печенето на блини и искането на прошка остава. Факт е, че някои могат да поискат прошка чрез SMS или в социалните мрежи.

Информацията е от ria.ru

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории