Последни Рецепти
Последни Статии

Масленица

Добавено в Българска кухня, Тестени ястия и прибавки, Хляб, питки

Добави към моето меню

Масленица
или още тутамник – вкусно, топло, с хрупкава коричка, с много сирене, масло и поръска от семена
и част от традицията на Сирни Заговезни, като бялата халва

maslenica 1

Необидимо време 20 минути за замесване
60 минути за втасване
около 40 минути за печене

Продукти
1 кг брашно (ще поеме по-малко от 1 кг)
300 гр краве сирене
2 яйца
400 мл. хладка вода
1 пакетче (125 гр) краве масло
1 кубче мая
1 с.л. захар
2 с.л. ябълков оцет
щипка сол

за намазване
1 жълтък
2-3 с.л. сусам, маково семе

maslenica 2

* Маята се слага да шупне с топлата вода, захар, щипка сол и няколко с.л. брашно
* Когато е шупнала се добавя ябълковия оцет, разбитите яйца и пресято брашно. Замесва се меко еластично тесто
* Разделя се на 8 топки, загъват се с мека кърпа и се оставят да втасат, да удвоят обема си, около час
* Маслото се разтопява. Взема се топка тесто и се потапя в маслото. С ръце се разтегле на кора с диаметър около 30-40 см. Намазва се с масло и се поръсва обилно с натрошено сирене. Отгоре се слага още една кора тесто. Оформя се на руло и се оформя. Така се оформят 4 рула
* Редят се в тава, като охлюв, като краищата се съединяват. Намазва се с разбит жълтък и се поръсва със семена, сусам, мак
* Оставя се още 10-15 мин на топло (може и във фурната на 50 градуса) Пече се на средна фурна на 200 градуса около 40 минтути.

maslenica 3

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории