Последни Рецепти
Последни Статии

Прошка

Добавено в Дом & Семесйтво

Добави към моето меню

На Сирни Заговезни се дава прошка

В неделя, на 14 март 2021 г., според Православния календар е Сирни заговезни. На трапезата се поднасят сирене, мляко, яйца, масло, риба, халва, с която се извършва ритуалът „Ламкане” или „Хамкане”.
По-младите искат прошка от по-възрастните, затова и празникът се нарича Прощални заговезни.

На Сирни Заговезни българската православна църква почита църковния празник Неделя Сиропустна, наричан още Сирни Заговезни.
Празникът се отбелязва седем седмици преди Великден и една седмица след Месни Заговезни, а след него – започва Великият пост.
На празничната трапеза се слагат храни с подчертано обреден характер – баница, питка, млин със сирене, варени яйца, бяла халва с ядки, риба.

sirno zagovezni tradicii

Традицията повелява вечерта на празника при родителите се събират семействата и техните синове, дъщери, внуци, за да заговеят с млечни храни.
На Сирни Заговезни прошка си вземат по-млади от по-стари, деца от родители, младоженци от кумове – целуват ръка и изричат:
– “Прощавай, мамо, тате..”
– “Господ да прощава, простен да си!”, е задължителният отговор.

Веселието по време на вечерта е най-голямо при т. нар. хамкане.
След вечерята бабата завързва парче халва, сирене или сварено яйце в края на червен вълнен конец и го разклаща. Децата са насядали на пода и се стремят с уста да захапят парчето храна. Обредът се нарича “люшкане”. Бабата запазва червения вълнен конец и с него лекува болестите по агънцата.
Най-характерен обичай за празника е запалването на празнични огньове
Със Сирни Заговезни са свързани и кукерските игри.

sirni zagovezni halva

Ето какво споделя Magdalena Maloir
Сирница е празник на бурно всеобщо веселие, прошка любов и огнени, магически ритуали, съпътстван от всенародно общуване, което вечерта се пренася в кръга на семейството.От този ден започва борбата на всеки със себе си- като молитва и като изповед. Народът казва, че на сирнича небето и земята си прощават, затова трябва и хората да го направят. Прошка се иска рано сутрин, от по-възрастните- родители и кумове. Характерни са ритуалите, свързани с огъня. Прескача се запалена слама за здраве, а също и за очистване от бълхи, паразити, демони и грехове.Мъжете гърмяли, за да се роят кошерите.
Вечерта, на трапезата се връзва халва на конец (въглен, яйце или сирене) и се “хамка”. С халвата се пречиства всичко блажно от зъбите. След празника черупките от изядените яйца се хвърлят на пътя, за да носят кокошките повече. По запаления конец се гадае за здраве, плодородие и късмет. НА ТРАПЕЗАТА- приготвят се храни от пържени яйца, кисело мляко, баница с праз лук или кисело зеле, риба, рибник. десертът е баница, ябълки, орехи, сутляш. Хлябът не е обреден и не се кади.

Традициите се променят.
Днесе кукерските игри преминават в организирани партита с маски и костюми.
Днес социалните медии и мобилните комуникации са начин да поискаме прошка и да получим. Това са няколко, които привлякоха вниманието ми днес и ги споделям, защото се споделят истини, прочетени автори и лично отношение. Така ще останат и ще можем да се връщаме към тях.

Rossi Vicheva
Християнството учи ако ни ударят по едната буза, да обърнем и другата. Но в „Скритата симетрия на любовта“ Берт Хелингер предлага да не се отказваме от човешката справедливост и когато получим нещо добро, да отвърнем с добро, но като дадем малко повече обратно; а когато получим нещо лошо, да върнем с нещо лошо, но по-малко, отколкото сме получили.
Лично на мен тази идея особено ми харесва. По този начин се ограничават крайностите жертвеност/безнаказаност и се подпомага добрината. Дори когато ти се наложи да не си добър. :)

Darina Petrova Tsonevska
Моля смирено за прошка всички, които по някакъв начин съм обидила или засегнала през изминалата година, а аз “Вярвам, че с опрощаването ние се променяме не само на духовно ниво, променя се нашата биохимия. Знам, че лекарите и приятелите ми се чувстват неловко, когато споделям с тях силата на прошката, но факт е, че качеството на живот рязко се подобрява, когато се практикува Законът на прошката” Грег Андерсън.
Простено да ви е!

Д-р Костадин Шахов
Днес е ден за прошка. Да простиш не означава да забравиш. Да простиш означава да запомниш, че никой не е съвършен, че всеки от нас прави грешки, дори когато се опитваме да сме честни, че всеки от нас казва неща, за които после съжалява, че всички ние лесно забравяме, че любовта е много по-важна, от това да сме прави, че ние сме много повече от нашите грешки, че приемането на недостатъците на другите ни помага да приемем собствените си, че несъгласията са толкова ,а за да простим на другите трябва първо да простим на себе си!
Хайде всички да си простим грешките и да започнем на чисто!

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории