Маслото не е вредно
Добави към моето меню
Учени реабилитираха маслото – не е вредно!
Маслото отдавна е набеждавано за „нездравословна храна“. Като резултат – много хора се въздържат да го мажат върху препечените си филийки или да го прибавят към рецептите, които приготвят. Според американски експерти имиджът на продукта е незаслужен и той може да намери място в здравословното хранене.
Авторите на проучването от университета „Тъфтс“ в САЩ са установили, че няма връзка между маслото и приписваните му сърдечносъдови проблеми, или ако е налична подобна зависимост, тя е незначителна. Възможно маслото да е по-полезно за човешкото тяло от хляба и картофите, върху които редовно се маже, и дори да предпазва от диабет, смятат изследователите.
Сегашното проучване подкрепя схващането, че тайната на дълголетието и здравето се крие в истинските храни, а не в съмнителните диети.
За целите на изследването авторите са анализирали девет проучвания, посветени на процентите на смъртност, сърдечносъдовите заболявания и диабет тип 2 сред над 630 000 души.
Специалистите са установили, че в повечето случаи връзката между консумацията на масло и здравословните проблеми е „малка или незначителна“.
„Като цяло резултатите от проучването ни показват, че маслото попада в „златната хранителна среда“. Продуктът не трябва да бъде демонизиран, нито да бъде смятан за пряк път към добро здраве. Необходими са повече изследвания, за да се проучи наблюдавания от нас понижен риск от диабет“, обясняват специалистите.
Източник: в. „Дейли експрес“