Мазната риба намалява ефекта от вредната храна
Добави към моето меню
От няколко години в ден петък на страницата Рецепти във Facebook публикуваме поне една рецепта с риба. Правим го, защото сме уверени в позлата от ядене на риба и в това, че с риба може да се приготвят вкусни рецепти, някои от които много лесно и бързо. Може да изберете от тук
Рецепти с риба
Мазната риба намалява ефекта от вредната храна
Две порции мазна риба седмично са достатъчни, за да бъдат намалени уврежданията, предизвикани от вредната храна, съобщи в. „Дейли мейл“.
Затлъстяването пречи на тялото да произвежда достатъчно антитела. Резултатът е, че имунната система е по-податлива на бактерии, вируси и заболявания. Редовното включване в менюто на сьомга, скумрия или сардини може да обърне този ефект. Достатъчни са две порции седмично.
Учените от университета „Джон Мур“ в Ливърпул са тествали потенциални хранителни добавки, за да видят дали могат да неутрализират ефекта от вредната храна. Те оценявали омега-3 мастните киселини и 2-хидроксиолеиновата киселина, която е синтетичен дериват на олеиновата киселина.
Използваните в изследването мишки били със затлъстяване и признаци за оксидативен стрес. Учените са ги разделили на две групи и са им давали една от двете добавки. След осем седмици изследвали далаците им и установили, че и двете добавки намаляват ефекта от затлъстяването върху имунната система.
По-силно действие има 2-хидроксиолеиновата киселина