Хапки пиле със сусам и мед
Добави към моето меню
Пилешки хапки със сусам и мед
рецепта за хрупкави хапки пиле с мед и сусам
500 г пилешко филе
1 ч л сусамово олио (при възможност)
1 ч л “пет подправки” – продава се в китайските магазини, но и са само джинджифил ще свърши работа
2 с л царевично нишесте
олио за пържене
3 с л мед
2 с л сусам
1 с л лимонов сок
за панировката
2 с.л. царевично нишесте (или брашно)
100 г брашно
1 ч л бакпулвер
300 мл вода
1 белтък
Филето се нарязва на хапки. (Ако е леко замразено се режи много по-леко и на прафилни форми)
Месото се смесва със сусамовото олио и подправката “пет подправки” и се оставя за 15 минути.
Приготвя се псанировката – царевичното нишесте, брашното и бакпулвера се пресяват в купа. Добавя се водата и се размесва до получаване на еднородно смес. Белтъкът се разбива на пяна и се прибавя внимателно към тестото.
Налива се и се загрява мазнината в уока, до пушек.
(това е много характерно за китайската кухня пържи се на много силен огън за много кратко време)
Всяка хапка се потапя в царевичното нишесте и се изтупва от излишното. Потапя се в тестото и се пържи в сгорещена мазнина до златисто.
Пилешките хапки се поставят върху салфетка да се отцедят .
Мазнината от уока се излива или могат да се задушат зеленчуци.
В уока се слага меда, лимоновия сок и се подгрява на умерен огън. Постепено се добавя изпърженото месо. Когато месото бъде покрито изцяло с меда внимателно се изважда и се нарежда в чиния.
Поръсва се обилно със сусам.
Сервира се горещо. Може да се поднесе с варен ориз, оризови спагети или задушени зеленцуци