Коледен Наполеон
Добави към моето меню
Медени пастички за Коледа
рецепта за тората с медени платове и много орехов крем. Когато го направих синът ми каза, че това е чудесен Коледен Наполеон. Съчетанието на меденки и орехи е чудесно
за медения блат
2 ч.ч. брашно
3 с.л. свинска мас разтопена (или олио)
1ч.л. сода за хляб
4 с.л мед
1 яйце
4 -5 с.л. прясно мляко, до получаването на еластичн тесто
щипка канела
Тестото се омесва до еластично меко тесто.
Разточва се на кора дебала 0,5см и се пече във фурната на 180 градуса до зачервяване на блата, около 10 минути.
Аз направих два блата, които опекох във тавата голям формат на фурната и след това ги разрязах на две половини.
Крем:
1 л прясно мляко
8 с.л. брашно
8 с.л. захар
2 ванилии
2 с.л. масло
200 гр смлени орехи
Приготвя се класически яйчен крем. Когато поизстине крема се прибавят смлените орехи.
С този крем се мажат медените блатове. Крема не трябва да е много рядък, ако е необходимото добавете още малко брашно. Така приготвения сладкиш се оставят за около ден на хладно място за да се стегне и попие крема , след което се заливат със следната глазура:
Глазура:
4 с.л прясно мляко
100 г захар
100 г масло
1 с.л какао
Всичко се загрява до разтопяването на маслото и захарта, след което се сваля от огъня и оставя леко да се сгъсти. С тази глазура се поливат платките и се оставя да се втвърди глазурата.
След това платките се режат на квадрати или ромбоиди, като отгоре на всеки се слагат по няколко сребърни или златни захарни топченца, или ветрило от бял шоколад!
Рецептата се оказа много сполучлива, приготвя се бързо, на мен ми отне около час. На вечеря беше дегустацията. Децата я пожелаха и за закуска с чаша прясно мляко. Глазурата остана за някой друг път, посипахме я със смлени орехи:)