Последни Рецепти
Последни Статии

Средиземноморската диета – профилактика срещу деменция

Добавено в Здравословно хранене

Добави към моето меню

Средиземноморската диета запазва ума до дълбока старост

Учени от университета на щата Мейн (САЩ) и университета на Южна Австралия установиха, че средиземноморската диета потиска намаляването на умствените способности с напредването на възрастта, съобщава сайтът MedicalXpress. Колко е полезна средиземноморската диета като начин на хранене при възрастните хора и като профилактика при старческа деменция може да се провери като се направи търсене по Mediterranean diet dementia – има много изследвания на водещи световни университети, които го потвърждават.

Средиземноморската диета помага на възрастните хора
old people pix 1

В рамките на изследването, което започнало през 1974 г., били анализирани данни за здравословното състояние на 3400 души, като целта била да се открие взаимовръзка между средиземноморската диета и когнитивните функции у възрастните хора.
Резултатите показали, че у хората, чийто хранителен режим включва зехтин, плодове, зеленчуци, бобови култури, пълнозърнести продукти и червено вино, намаляването на когнитивните способности е малко или умерено. При това били преценени пространственото мислене, паметта, вниманието и други показатели за 5-годишен период.

Изследването е наблюдателно и затова не може да се търси причинно-следствена връзка.

Средиземноморската диета е обявена като най-добрата за 2019 г.
Учените същевременно отбелязват, че получените резултати вероятно свидетелстват за ползата от средиземноморската диета като профилактика срещу старческа деменция.

Средиземноморската диета – условие за дълголетие

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории