Последни Рецепти
Последни Статии

Най-добрата диета на 2019 – Средиземноморската

Добавено в Диети

Добави към моето меню

По традиция U.S. News & World Report класира най-добрите диети за настоящата година -Best Diets 2019.
За първи път средиземноморската диета спечели първото място в класацията.
За да определят най-добрата диета, екип от диетолози и специалисти по диабета, сърдечното здраве и отслабването са анализирали 41 диети, включително все по-популярната кетогенна диета, известна като кето режим. Анализът на 41 диети също така отрежда първото място на средиземноморската в още няколко подкатегории:
– най-здравословна (Best Diets for Healthy Eating),
– с фокус върху храни с растителен произход (Best Plant-Based Diets),
– средство срещу диабета (Best Diabetes Diets),
– най-важното – най-лесна за спазване. (Best Diets Overall).

mediterranean-diets pix 1

Средиземноморската диета е обявена като най-добрата за 2019 г.

Признанието не учудва особено. Средиземноморската диета е по-скоро принципи на хранене, основани на кухнята на народите, които живеят в този регион. Природните условия са такива, че винаги има достъпни пресни плодове и зеленчуци, дарове на морето, зехтин и много други ценни за здравето продукти. Продукти и ястия, които са свързвани с по-здравите кости, по-здраво сърце, с дълголетие. Също – и с по-малко килограми.

Нашето хранене може и да е близо до това в Средиземноморието, но който е стигал до островите в съседна Гърция, до Италия или Испания – знае, че има разлика. Най-вече в изобилието на риба и морски дарове. По-топлия климат събужда природата и през април розите вече са нацъфтели, така и щандовете в магазините са в изобилие от аспержи, ангинари и толкова много плодове – от маслини до портокалови дръвчета и бадемови горички.

Средиземноморската диета е свързана със семпло, предимно вегетарианско готвене, бобови растения и семена, и щедро количество зехтин. Рафинираната захар и брашна се срещат по-рядко, същото се отнася и до месото. В ястията има и яйца, млечни продукти и птици, но доста по-рядко от традиционната западна диета. За сметка на това рибата и морските дарове са в основата на средиземноморските ястия.

mediterian diet 450
Това е пирамидата на Средиземноморската диета от една книга, която преди години купихме в Атина по време на пътуване до Санторини

“Това е нещо повече от диета – това е начин на живот, при който на масата се сяда с приятели или със семейството”, казва за Си Ен Ен диетоложката Рахаф ал Бочи от Атланта.

Какво означава “най-добра диета”?
Жури от експерти в областта на медицината, хранителната психология и подобни правят проучване от различни източници – предимно медицински издания и доклади на държавни агенции. После диетите се оценяват в седем категории като до колко лесно може да се следват, хранителен потенциал, способност да предотвратяват диабет и сърдечни заболявания.

През миналата година първото място беше за т.нар. диета DASH (Dietary Approaches to Stop Hypertension), чийто фокус е понижаване на високото кръвно. Тази година тя е на второ място, третото е за по-либерална и гъвкава версия на вегетарианска диета.
Общото между тях е, че изискват минимум обработена храна, и се фокусират върху плодове, зеленчуци, бобени култури, пълнозърнести брашна, ядки и семена, обяснява д-р Шарън Бергкуист, която води програмата по лайфстайл медицина в университета Emory в Атланта. Според нея този начин на хранене засяга дълбоко цялостното ни здравословно състояние.

mediterranean-diets pix 2

Най-ниско оценената диета е протеиновата на Пиер Дюкан, диетата Whole30 и кето-диетата, чиито хранителен режим изключват въглехидратите за сметка на полезните мазнини.
Това са рестриктивни, трудни за следване и изключват цели хранителни групи.

В категорията диета за отслабване (Best Fast Weight-Loss Diets) номер едно в класацията е Weight Watchers, в чиято точкова система плодовете и зеленчуците получават най-ниски до нулеви стойности. Като плюс е оценен фактът, че диетата предлага добра подкрепа чрез консултации и он-лайн групи.

The Mediterranean Diet Pyramid

The Mediterranean Diet Pyramid


Пирамида на храните на Средиземноморската диета, http://health.litlquest.com/learning-mediterranean-diet

Най-добро средство срещу диабет и сърдечни заболявания е отново средиземноморската диета
. Продуктите й са мощни антиоксиданти, богати на витамини, минерали и фибри.

Класацията на US News and World Report има за цел да предостави надеждна, професионална и проверена информация за начина ни на хранене, особено във времена, в които сме заливани с всякакви теории и диети – най-често със съмнителна достоверност.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории