Последни Рецепти
Последни Статии

Средиземноморската диета – условие за дълголетие

Добавено в Диети

Добави към моето меню

Средиземноморската диета – условие за дълголетие
За Средиземноморската диета сме писали не веднъж. Това е по-скоро начин на хранене, който е достъпен и за нас. Затова накратко за изследване на учени от Медицинското училище към университета в Харвард.

mediterranean-diets

Средиземноморската диета увеличава продължителността на живот на хромозомно ниво. Показател за износеност на човешкото тяло се оценява по дължината на теломерите. Тези структури са разположени в краищата на хромозомите.
В изследването са вземали участие 4 700 жени. Била е измерена дължината на теломерите на всяка от доброволките. Начинът на хранене е бил оценяван по 9 степенна скала, пише Science World Report.
Най-добри показатели за биологична възраст са наблюдавани при жени, които следват средиземноморската диета като начин на хранене, в кояо преобладават свежи плодове и зеленчуци, ядки, риба и зехтин.
Здравословното хранене се отразява на общото състояние на организма, помага му да се справя с инфекции и спомага да не се развиват хронични заболявания като стенокардия и диабет.
Учените отдавна са стигнали до извода, че качественото хранене е един от основните фактори за продължителен и добър живот. Рационалното хранене, физическа активност и екологична среда на обитаване може значително да продължи човешкия живот и да го предпази от много хронични заболявания.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории