Последни Рецепти
Последни Статии

Мелатонин

Добавено в Здравословно хранене

Добави към моето меню

Мелатонин – хормон необходим за здраве, добър сън и дълголетие
Мелатонинът е хормон, който присъства в организма на всички живи същества от водораслите до човека в нива, променящи се в ежедневен цикъл. При висшите животни мелатонинът се произвежда от в епифизата, разположена в мозъка, а също и от ретината и стомашно-чревния тракт. Той се синтезира естествено от аминокиселината триптофан чрез синтез на серотонин.
Мелатонинът е отговорен за съня, телесната температура и чувството за глад, с което се обяснява и повишената нужда от въглехидрати през есента и зимата.
melatonin

Намаляването на количество естествена слънчева светлина води до повишение на количеството на хормона мелатонин – фундаментален регулатор на цикличните ритми на човешкото тяло.

Храни богати на мелатонин
Банани Съдържат малко количество мелатонин, ако се ядат по-късно през деня спомагат за регулирането на цикъла на сън.
Ориз Една порция ориз е друг начин да добавите малко количество мелатонин към вашата диета. Поднесен на вечеря, мелатонинът в ориза може да повиши нивото му достатъчно, за да заспите по-лесно. Оризът е най-полезен приготвен на пара или сварен, с малко сол и зеленчуци. има един десерт, който е лесен и вкусен – мляко с ориз щипка канела, лъжичка мед, гарниран с плодове.
При безсъние – яжте ориз
Овесени ядки са не само здравословен източник на витамини, минерали и фибри, но и също съдържа малки количества мелатонин. Мюсли, зърнени закуски и хляб, който съдържа овес или овесено брашно има малка доза мелатонин
Бадеми Шепа бадеми е питателен начин да получите протеини и фибри в диетата си, но ще достави също и мелатонин. Бадеми могат да се добавят към овесени ядки, зърнени закуски или кисело мляко.Бадемите могат да се добавят поръсени върху зелени салати и сладкиши
Храни богати на серотонин

bademi
Мелатонинът регулира съня и започва да се отделя с настъпването на нощта. Както повечето хормони и неговото ниво в организма намалява с годините. Последните изследвания на учените установиха, че мелатонинът е един от най-мощните антиоксиданти, заради което той може да:
Спира възрастовите промени в мозъка Като антиоксидант мелатонинът преминава през кръвната бариера в мозъка и унищожава свободните радикали в него. Уврежданията от свободните радикали причиняват окисляване в мозъка, а мелатонинът е много ефикасен невропротектор. Изследвания показаха, че хората, които страдат от алцхаймер, имат много ниски нива на мелатонин.
Спира разрастването на тумора в гърдата, като блокира естрогенните рецептори Ракът на гърдата и другите видове злокачествени заболявания на органи с хормонални рецептори (на простатата, яйчниците и ендометриума) се развиват в среда, изобилстваща от естроген, а мелатонинът блокира този процес.
Възстановява тироидната функция на жени в предменопауза Всички хормони са свързани с биологичния часовник на организма, а мелатонинът е механизмът, който служи за ориентация. Едно от главните оплаквания на жените в предменопауза с тироидни проблеми е нарушенията в съня. Има случаи на жени, които са възстановили нормалния си цикъл след 2-месечен прием на мелатонин половин час преди лягане.
Стимулира отделянето на хормона на растежа С напредването на възрастта този хормон намалява, от което тонусът на мускулите отслабва. Това е главната причина за безпричинното напълняване на жените в менопауза.
Помага за възстановяването на костите Мелатонинът допринася за развиване на твърдите тъкани, от което костите стават по-здрави и плътни. Известно е, че с възрастта костната маса се разрежда. Изследванията показват, че мелатонинът ускорява зарастването на костите след фрактура.
Помага за заздравяването на рани, пази теломерите и стимулира растежа на клетките Като антиоксидант, мелатонинът предпазва от оксидативен стрес и от вредните свободни радикали. Във вид на крем за мазане той дори възстановява кожата от слънчеви изгаряния.
Нормалната дневна доза мелатонин е от 3 до 5 милиграма половин час преди лягане.
Приемайте мелатонин и ще се убедите, че той е едно от най-бързо действащите и най-важните оръжия срещу преждевременното остаряване.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории