Мелба с праскови и малини
Добави към моето меню
Домашен сладолед с праскови и малинов сос
Рецепта за домашно приготвен сметанов сладолед и поднесен с сос от малини и праскови. А може и сметанов сладолед – нарязани праскови, 2 топки сладолед, малко малини и сироп
за малиновия сос:
650 гр малини
1/4 ч.ч. захар
1 с.л. лимонов сок
2 с.л. нишесте
за сладоледа:
4 ч.ч. (1 литър) прясно мялко
2 п. ванилия
5 жълтъка
3/4 ч.ч. захар
за прасковите
4 ч.ч. вода
1 и 1/2 захар
1 п. ванилия
6 праскови, нарязани на парченца
Малиновият сос се приготвя:
* Малините се измиват и почистват. В кухненския робот се смилат. Прецеждат се през сито (марля двойна) за да се отделят семките. Добавя се захарта, разбърква се и се слага да заври;
* Добавя се лимоновия сок и размитото нишесте. Малиновитя сос ври на тих огън до сгъстяване;
Сладоледа се приготвя:
* Млякото завира в съд с двойно дъно и се добавя ванилията;
* Жълтъците се разбиват заедно със захарта и се добавят към млякото при непрекъснато бъркане докато сместа не се сгъсти;
* Сладоледът се слага да замръзне в машина за замарязяване или в кутия, която се поставя във фризера;
Прасковите могат да се добавят свежи, може и да се приготвят по следния начин:
* В тенджерка се слага да заври водата. Добавя се захарта и ванилията. Оставя се да ври докато течността намялее наполовина. Тогава се добавят прасковите, нарязани на тънки резенчета и варят около 5 мин;
* Оставя се да изстине.
Мелбата:
* В чаши за мелба или стъклени купички се разпределят изстиналите праскови;
* Добавя се сладоледа;
* Залива се с малинов сос;
* Може да се добавят бисквити, ядки, кокосови стърготини, плодове.
И сладоледът си има ден
През 1984 г. Роналд Рейгън определя месец юли за месец на сладоледа, а 3-тата неделя от юли за ден на сладоледа (В САЩ 90% от хората обичат да си хапват сладолед)
Аз пък не познавам някой, който не би си хапнал сладолед. А вие