Последни Рецепти
Последни Статии

Мелба с праскови

Добавено в Uncategorized

Добави към моето меню

Мелба с праскови
Този световно известен десерт е създаден от френският майстор-готвач Ескофия в края на миналия век в чест на австралийската оперна певица Нели Мелба(1861-1931).

8 праскови, обелени и срязани на две половини
4 с.л. черешова ракия (коняк, ароматна ракия или сироп от вишни е най-добре:)
1 ч.ч. малини
500 г ванилов сладолед (1 опаковка сметанов сладолед)
50 г бадеми, обелени и нарязани на тънко
150 г захар
100 мл вода

Сложете 100 г от захарта в 100 мл вода , след като заври добавете прасковите и черешовата ракия и варете около 5 мин. Оставете да изстинат и изцедете.

Пасирайте малините с останалата захар. Затоплете леко като бъркате непрекъснато докато се разтвори захарта. Оставете да изстине.

Разпределете сладоледа в 4 чаши. Отгоре наредете половинките праскови, полейте с малиновия сироп и поръсете с бадеми.

Идея: Това е оригиналната рецепта, почти така е бил приготвена преди повече от сто години … останало е името Мелба и идеята за сладолед, плодове, сладко, ядки и шоколад … десерт за лято:)

а това е друг вариант за мелба с праскови, с домашен сладолед:
Домашна мелба с плодове

4 праскови
1 ч. ч. малини
1/2 ч. ч. захар

за сметанов сладолед:
500 мл прясно мляко
200 г течна сметана
150 г захар

Млякото се сварява и се прибавя захарта. Сместа се връща на котлона, без да кипва. Бърка се непрекъснато, докато леко се сгъсти. Оставя се да се охлади. Ако разполагате с проверени, гарантирани яйца можете да разбиете със захарта 3 жълтъка и тогава по класическата рецепта да приготвите яйчен крем.

Сметаната се разбива на сняг и към нея се прибавя охладената млечна смес. Слага се в камера (фризер) и на всеки 30 минути се разбърква. (за около 2 часа е готова)

Малините и захарта се пасират, докато се получи сироп (може да използвате и сироп пт малини). Прасковите се обелват и се нарязват на четвъртинки.

В десертна купичка се слагат 1-2 топки сладолед, прибавят се 2-3 парчета праскови, залива се с малинов сироп и се сервира.

Историята: Името на любимия летен десерт дължим на австралийската оперна певица Хелън Мичел, чийто артистичен псевдоним бил Нели Мелба. През 1892 г. тя била поканена на официална вечеря след премиерата на Вагнеровата опера ”Лоенгрин” в ”Ковънт Гардън”.
Шеф-готвачът Огюст Ескофие, който бил почитател на певицата, искал да впечатли гостенката и се постарал най-вече при приготвянето на десерта.
За целта кулинарният ас изработил ледена скулптура във формата на лебед, върху крилете на който били поставени праскови, потопени във ванилов сладолед и гарнирани с пюре от малини.
Лебедът бил избран неслучайно, тъй като в първо действие на операта се появявала митичната птица, чието присъствие се долавяло до края на спектакъла. Разбира се, Нели Мелба била очарована от леденото изкушение и неговия вид и дала името си на уникалния сладкиш.

16.06.2006

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории
  • Uncategorized