Последни Рецепти
Последни Статии

Пъпеш

Добавено в Кулинарен справочник, Плодове

Добави към моето меню

Пъпеш
тонизираща храна през лятото, аромат и сладост събрана от слънцето

Пъпешите са от семейството на кратуните, към което се отнасят и тиквите. Тези сладки и ароматни плодове са познати още от времето на древен Египет, в някой азиатски страни е отглеждан около 4000 години пр.н.е. Днес съществува голямо разнообразие от сортове с различна форма, аромат и цвят на плодовото месо.

пъпеш

Как да избираме пъпеши?
Признаците на зрялост са различни при отделните сортове, но като цяло правилото е, че пъпешът трябва да поддава на лек натиск. Узрелият пъпеш има сладък аромат.

Как да съхраняваме пъпеш?
Съхранявайте пъпешите на стайна температура, докато узреят, а след това – в хладилник до 5 дни. След като се нареже, пъпешът трябва да се държи в хладилник, покрит с фолио, но не повече от 3 дни.

Какво да приготвим от пъпеш?
Пъпешите обикновено се консумират в прясно състояние. Тонизират състоянието поради голямо съдържание на витамини и минерални соли.
* Разрежете пъпеша наполовина, изгребете семето и го нарежете на малки парченца, за да го ядете с лъжица, или отстранете кората и го яжте нарязан на резени с вилица и нож.
* Друг начин е да го сервирате на топки, които изгребвате с помощта на лъжица за сладолед.
* За да приготвите лесно мезе, увийте парчета пъпеш с много тънки парчета шунка или салам.
* Подправете парчета пъпеш с лимонов сок.
* За да го сервирате като десерт, покрийте резени пъпеш с ванилов сладолед, поръсете леко с джинджифил. Или го наръсете с лешников или портокалов ликьор.
* Използвайте го за основа на плодови салати в комбинация с други плодове

melon pix 2

Хранителна информация
Отличен източник на витамин С
Оранжевите сортове са добър източник на витамин А
Зелените или бели сортове са с високо съдържание на калий
Пъпешът съдържа средно от 4,6 до 15% захари, до 4,5 % пектинови вещества, витамини от групите В и Е и др. В 100 г плод има 54 калории.

Сладолед в пъпеш

Пъпеш с бяло вино
Пъпешът е много ароматен и може да се поднесе и само нарязан на парчета. Случвало ми се е преди и и сега все още да прекарам в комания цяла вечер н няколко парчета пъпеш, вода и за разкш чаша бяло вино. Ако сте в романтичен период и сте двама в лятната вечер под звездите може да ви хареса следната идея:
1 пъпеш, медена роса, малък на размер, за да се получат половинки удолобни за държане
2 чаши бяло вино
1 лимон
Пъпешът се реже на половина, изчиства се от семките. В получилите се 2 панички се налива виното, добавя се малко лимонов сок. Пъпешът, напоен от виното, се яде с малка лъжичка.
Виното НЕ СЕ изпива предварително!:)

Лечебни свойства на пъпеша
По своето съдържание прилича много на динята – вода, захари (захароза, фруктоза и глюкоза), разнообразие от витамини и минерали. Плодовото месо има високи диетични качества, като се препоръчва консумиране на празен стомах. Подобрява апетита и улеснява храносмилането поради съдържание на ензими. Богатството на фолиева киселина и желязо го препоръчва като полезна храна при анемии, а високото му съдържание на каротин го прави подходящ и при болести на черния дроб.
Пъпешът има диуретично и слабително действие. Народната медицина го предписва при запек, хемороиди, подагра, при пясък и камъни в бъбреците, като при последните особено добър ефект има запарката от пъпешови семки.
Пъпешът е противопоказан при хронични заболявания на червата, както и при болни с диспепсия. За разлика от динята, той е богат на захароза и не е подходящ за болни от захарен диабет.

Поради своето уникално съдържание той е особено подходящ като храна – лекарство за сърдечно болни и за хора, застрашени от ракови заболявания.
Не бива да го забравяме и при един много важен период от живота какъвто е бременността. Особено бременност протичаща със желязо-дефицитна анемия или с чести инфекции и обща отпадналост. Със своето общо благотворно действие върху организма, пъпешът прави бременността един по-комфортен и щастлив период от живота.

Пъпешът намира приложение и в козметиката, като кашица от плода се използва в състава на различни маски, които действат освежаващо на кожата.


Вече не се случва, освен много рядко, но когато се запознахме, когато бяхме студенти, с лед това съпугът ми ме наричаше “пъпеш” и това беше най-хубавата дума.

14.07.2005

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории