Последни Рецепти
Последни Статии

Меню за добро настроение

Добавено в Здравословно хранене

Добави към моето меню

Да си здрав е достатъчно условие да си щастлив. Колко е вярна тази максима! за съжаление я осъзнаваме често, когато се разболеем. Храната е един от начините да бъдем в добра форма. Най-лесния и достъпен начин.
Основни елемента, които на химично ниво поддържат нашия емоционален фон, са – анандамид, серотонин, допамин, окситоцин. Според специалистите, недостигът на тези вещества води до понижаване на настроението, тревога и депресия.

Тялото ни произвежда шест различни хормона на щастието: серотонин, допамин, норадреналин, ендорфини, фенетиламин и окситоцин. Хормоните на щастието и как въздействат на тялото

За да увеличим хормоните на щастието са ни необходими
– Качествена храна
– Активно движение
– Положителни емоции
– Достатъчно слънчева светлина
А има ли храни, които ни помагат да бъдем щастливи. Да, има такива и те са достъпни, просто съдържат повече ендорфини.

Храната, която ни прави щастливи
musla bademi pix
Храни, които ни правят по-щастливи

От това, което е на масата ни, зависи дали усмивката ще е на лицето ни или ще се борим с унилост и лошо настроение. Нутриционистът Карен Съливан съветва на какви продукти и храни да наблегнем, за да се чувстваме по-щастливи, пише eva,bg.

Протеини, защото аминокиселините подобряват настроението – те повишават производството на серотонин, който е хормонът, контролиращ настроението и апетита. Всякакъв вид месо и риба съдържат високи количества на протеин. Съдържат и аминокиселината триптофан, която помага за пълноценния ни сън.

Включете рибата в менюто си заради Омега-3. Особено богати в това отношение са сьомга, треска, херинга, скумрия. Колкото повече Омега-3 имате в кръвта си, толкова по-голямо е количеството на серотонин и съответно толкова по-щастливи ще бъдете. Не бива да изключвате от менюто си и скумрията, защото проучвания са доказали, че има значителни свойства на антидепресант, възстановява усещането за спокойствие и баланс, повишава енергията.

Всички витамини от група В са много важни както за здравето и имунната ви система, така и за настроението, защото регулират нервната система и контролират производството и баланса на хормоните на щастието. Затова яжте повече банани, авокадо, пилешко, зърнени продукти, листни зеленчуци.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории