Какво да приготвим за Задушница
Добави към моето меню
Какво да приготвим за Задушница
На Задушница по традиция се приготвя жито. Раздава се за „Бог да прости“ хляб, питки, дребни сладки и соленки.
Ето какво приготвих за задушницата! Соленки със сирене и кашкавал и карамелизиран сладкиш с ябълки!
Карамелизиран сладкиш с ябълки
Продукти:
3-4 ябълки,
30-40 г краве масло,
1 ч.ч. захар,
1 ч.ч.брашно,
ванилия-2бр.
4 яйца
½ пакетче бакпулвер (5 г)
Начин на приготвяне: Маслото и половин ч.ч.захар се карамелизират на дъното на тавата в която ще се пече сладкиша, докато покафенее. После се нареждат ябълките обелени и нарязани на тънки филийки.Отгоре се изсипва кексовата смес приготвена от яйцата,останалата захар,ванилията,брашното и половин бакпулвер. Пече се на долната скара на фурната първо отдолу а после отгоре. Проверява се дали е изпечен с клечка за зъби.Фурната трябва да е предварително загрята.При поставянето на сладкиша се изключва отгоре.След 20 мин.се включва отгоре.
Соленки
Соленките са много лесни. Трябват ви
1 ч.ч.кисело мляко,
1 пакетче краве масло (разтопено),
сиренето и кашкавала по рецепта са по 1 ч.ч.,но аз си ги слагам на око
1 равна ч.л. сол,
1 ч.л. сода бикарбонат (аз намалям малко хл.сода и слагам малко ам.сода)
3 ч.ч.брашно.
Смесват се продуктите и тестото се оставя в хладилника за час.
После се разделя на три части.
Всяка част се точи на кръг, разрязва се на 8 или 16 части (зависи колко големи искате да са соленките) навиват се от външната страна към центъра.Нареждат се в ненамазана тава и се пекат до зачервяване.Фурната трябва да е предварително загрята.
Споделено от Марияна Попова