Последни Рецепти
Последни Статии

Милинки от тесто със суроватка

Добавено в Наши гости, Тестени ястия и прибавки

Добави към моето меню

Милинки от тесто със суроватка
Рецепта споделена от Петя Цанкова

Знаех ,че тестото със суроватка става много хубаво – меко пухкаво, вкусно, но никога до сега не съм имала под ръка този продукт. Докато един ден, след поредното пресичане на прясно мляко реших, че е крайно време да се науча да правя извара. Освен че бях приятно изненадана от това колко вкусна може да е домашната извара се сдобих и с необходимата ми суроватка за поредния ми експеримент.

tutmanik surovatka
Продукти:
За тестото:
500 мл топла суроватка
1/2 к. свежа мая (21 г)
3 с.л разтопена свинска мас
1 с.л. сол
1 с.л.захар
до 1 кг брашно
1 с.л.олио
1 с.л.св.мас

За пастата (няколко варианта):
Първа:
1/2 ч.ч. олио
2 с.л. брашно
1 с.л. сусам
1 к.л.сол
Всичко това се запържва до смяна на цвета. По желание половината брашно може да е царевично.
Втора:
2 пълни с.л. брашно;
125 г полуразтопено масло;
1 яйце;
щипка сол;
1-2 с.л.вода.
Всичко това се обърква хубаво.
Третата паста е като втората ,но вместо 2 с.л. брашно слагам 2 с.л. галета.
Четвърта-вместо сол ,слагам сирене ,количество на око ,но да не е много !!

Начин на приготвяне:
• Маята се захваща като се разтвори със захарта в 100 мл топла суроватка и се оставя десетина минути да втаса.
• Брашното се пресява, но не всичкото (на мен ми отиде 900 г), прави се кладенче и в него се слагат солта и 3 с.л.от маста, добавя се втасалата мая и при постепенно наливане на останалата топла суроватка се замесва меко тесто.
• Готовото тесто се намазва с олио и се поставя в намаслен съд. Покрива се с фолио и се оставя на топло да втаса, до удвояване на обема му.
• От втасалото тесто с намаслени ръце се късат (или се режат с домакинска ножица) малки парчета, които се оформят на топчета и се поставят в намазаната с останалата мас тава.Оставят се да втасат около половин час, до запълване на тавата.
• След което се заливат с една от пастите. В случая с все още топлата първа паста.
• Оставят се 10-15 минути да починат.
• Слагат се в леко затоплена фурна (на 50 градуса С) да се пекат на 180 градуса до добиване на приятен златист цвят.
• След изваждане се оставят да изстинат непокрити и така имате божествено вкусни милинки с хрупкава коричка и мека средичка .
Да ви е сладко!

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории