Питка Плетеница
Добави към моето меню
Питка Плетеница
Рецепта споделена от Мима Димитрова
Продукти
3 яйца
1 белтък
150 г меко краве масло
100 мл олио
1 пак мая,или суха
120 мл затоплена вода
1 чл. захар
250мл затоплено прясно мляко
2 с.л. сусам за декорация
брашно около 1 и 1/2 кг
Начин на приготвяне
• В хладка вода сложете свежата мая да шупне с 1 ч.л. захар и 2-3 с.л. брашно
• Замесете тестото,оставете го да узрее (да втаса) за около 20 минути)
• Разделете го на 4 топки.
• Разточете кори,колкото диаметъра на тавата, като между всяка кора намажете с мазнина. Не правете това с последната кора.Разрежете корите на 4, после още на 4
• Начина на оформяне вижте от снимките
• Оставете питата да втаса още около 30 мин. Намажете питата с разбит жълтък и изпечете на средна фурна на 180 градуса