Последни Рецепти
Последни Статии

Митове и истини за храненето

Добавено в Любопитно

Добави към моето меню

Защо плодовете и зеленчуците вече нямат вкус?
Какво трябва да знаем за генетично модифицираните организми и храните от тях?
Какво трябва да знаем за пробиотиците, пребиотиците и ферментиралите храни?

Това са едва част от въпросите, на които биологът и създател на платформата “Наука и критично мислене” Йордан Стефанов отговаря в любопитното издание “Митове и истини за храненето”, разбулвайки в първата си книга най-разпространените митове за храненето и здравословния начин на живот.

Йордан Стефанов е биолог с направления молекулярна биология и микробиология. Редовен докторант в научна специалност Микробиология с по-тясна насоченост Eнзимология, авторът на “Митове и истини за храненето” е работил и като микробиолог в акредитирана лаборатория за храни и води и като химик в лаборатория в производствено предприятие за хранителни добавки.

mitove i istini za hraneneto

Премиерата на “Митове и истини за храненето” бе на 21 ноември 2018 в столичния клуб “Culture Beat”. За книгата, здравословния начин на живот според науката и за правилното хранене говориха авторът Йордан Стефанов и създателят и основен треньор в “Live to Lift” и основен събирател на “Капачки за Бъдеще” Лазар Радков (как една кауза може да е добра, когато купуваш пластмасови бутилки за да рециклираш само капачките – на мен не ми е ясно как може да е добра?!).

Позовавайки се на рационализма и на редица научни изследвания Стефанов разсейва широко разпространени, но погрешни твърдения за храненето. Сред развенчаните в книгата митове са този за трите бели “отрови” – захар, брашно и сол, за опасните мазнини, за бързото отслабване с добавки и други.

В “Митове и истини за храненето” Стефанов разглежда подробно темите за химофобията (отричането на всичко с “химия” или по-скоро на продукти, в чийто състав присъстват непознати за повечето хора наименования и термини), какво се случва с витамините по време на готвене, каква мазнина да използваме за готвене и други, важни за здравето ни въпроси.

Всяка глава от научнопопулярната книга завършва с бележки, посочващи източниците, които авторът е ползвал за справка при написването текста по темата. Въпреки че вдига завесата и разяснява много от често срещаните заблуди, свързани с храненето и здравето ни.
“Митове и истини за храненето” е конструктивна книга – полезно четиво, което ни подтиква към рационално мислене и към това да поставяме под въпрос всичко, за което четем. Именно така, вярва Стефанов, се изгражда устойчиво критично мислене.

mitove i istini za hraneneto 1

Думата “химия” за различните индивиди носи различно значение. Под “химия” едни разбират всички индустриално произведени вещества, съединения и продукти. За втори това са всички странни думи на етикетите, които звучат неразбираемо. За трети химията е просто това, което не харесват. При всички случаи хората имат качеството да не харесват, да мразят, да се държат агресивно към това, което не разбират, към новото и непознатото и най-вече към всичко, предизвикващо и оспорващо непоклатимите и неподлежащи на промяна разбирания, което ги кара да изпаднат в когнитивен дисонанс. От друга страна, е повече от абсурдно да съдим за качеството и безопасността на един хранителен продукт спрямо ограничените си познания за неговия химичен състав. Не съществува индивид, който да познава абсолютно всички съединения в храните, но наличието на непознати названия не би трябвало да ни притеснява. По-скоро трябва да ни насърчава да обогатяваме познанията си, но от достоверни и адекватни източници.

Стремежът към намаляване на използването на някои продукти на тежката химическа промишленост безспорно е довел и до някои положителни ефекти за човечеството и околната среда – ограничаване на безконтролното използване на опасни пестициди до по-рационални нива, по-строг контрол при транспорта и боравенето с нефтопродукти, което е с цел предотвратяване на замърсяванията, и други. Този стремеж се диктува от желанието на хората да живеят в “по-природосъобразно общество” и може да се опише с термина биофилия. Към момента биофилията се е трансформирала до своята изродена и крайна форма химофобия – отричането на всичко с химия или по-скоро на продукти, в чийто състав присъстват непознати за повечето хора наименования и термини – страха от непознатото и неразбираемото.

Плодовете например са продукти, чийто природен произход кара хората да не се замислят за техния химичен състав. Ако се загледаме по-задълбочено, ще установим, че те съдържат плеяда от различни съединения, а разликите между отделните видове в количествено и качествено отношение са значителни, което обуславя и различните вкусове, аромати, текстура, плътност и други характеристики. Интересното е, че някои от съдържащите се химични вещества се намират в списъка с хранителни добавки, които се използват като външни носители на желани качества.

Някои от тях са ценени, защото могат да потискат развитието на патогенна микрофлора и по този начин удължават и трайността на крайния продукт.

Други са естествени оцветители, регулатори на киселинността, ароматни вещества и така нататък. За тези съединения от индустриален интерес е създадена и специална номенклатура, която поради субективни причини причинява огромни страхове, а за някои и кошмари – прословутите Е-та.

Въпросната номенклатура няма за цел да отбелязва кои използвани вещества са опасни (което е масовото мнение), а просто се използва за улеснение. “Е” не произлиза от английската дума за “зъл” (Evil), а от думата “европейски”. Всъщност това, в което трябва да сме сигурни, е, че всяко вещество, което е в списъка с Е-та, е с добре проучена безопасност. Ако се загледаме в състава на някои плодове, ще установим, че:

Боровинките съдържат: E300 – аскорбинова киселина (витамин С), E340 – калиев фосфат, E306–309 – токофероли (витамин Е), E921 – цистин, E630 – глутамат, E163 – антоциани, Е160а – каротени, Е421 – манитол, Е440 – пектини, Е941 – азот, Е948 – кислород, Е290 – въглероден диоксид, и други.

Бананите съдържат: E300 – аскорбинова киселина (витамин С), E306–309 – токофероли (витамин Е), E921 – цистин, E630 – глутамат, Е515 – калиев сулфат, Е101 – рибофлавин (витамин В2), Е160а – каротени, и други.

Ароматите, които се носят във въздуха около храната, са също обикновена химия. Те представляват летливи съединения, които активират рецепторите ни, и ние получаваме ценна информация. Тя може да ни подскаже, че храната е изключително вкусна и свежа, което да стимулира слюноотделянето, или пък при наличието на неприятен аромат да бъдем “известени”, че храната е негодна за консумация. В случая на описаните плодове част от ароматните съединения включват – етил пропаноат, етил бутаноат, бензил метаноат, пентил пропаноат и други.

***
Здравословни и полезни, но не чак толкова.
Конкуренцията на пазара на храните е ожесточена. За да се наложи една нова марка, съществуват само три алтернативи:
– Да се предлагат наистина качествени и вкусни продукти – класика в жанра.
– Да се заложи на неповторим вкус, който ще се хареса на много хора, но без да се набляга на качеството на вложените суровини.
– Да се игнорират вкусовите качества и да се заложи на добрата маркетингова стратегия и отправяне на прекалено смели заявки и претенции.
Много производители на храни се насочиха именно към третия и най- приятен вариант. Те решиха да заемат незапълнения сегмент на здравос-ловните храни като ребрандират иначе старите и почти непроменени про¬дукти като здравословни. За целта започнаха да акцентират на реклами с твърдения, които са по-скоро несъстоятелни. Така например продуктите на известна марка царевични пръчици, с име на дребен гризач, които дос-коро се смятаха за изключително вредни, изведнъж станаха полезни. Сред множеството твърдения, написани с огромни букви на етикета, са:
– „Без ГМО“ – напълно вярно. Направени са от пшеничен грис, а към момента на пазара няма комерсиална ГМО пшеница.
– „Без изкуствени оцветители“ – напълно вярно, макар да се вла¬га куркумин, който е част от страховитата „Е“ номенклатура.
– „Без консерванти“ – този факт не е особено за хвалене, защото те предпазват хранителния продукт от развала, а и са по-скоро безопасни.
Но тези заявки не правят подобни продукти по-полезни и здравос-ловни, защото те са източник на празни калории. Те не носят със себе си ценни мазнини, фибри, протеини, витамини или минерали, а просто празна и лесно усвоима енергия. Консумацията на подобни продукти по-вишава до известна степен рисковете от натрупване на наднормено тегло и съпроводените с него здравословни проблеми.
Друг конкурентен продукт на българския пазар, също от тип нишестени пръчици, се води за здравословен, защото е направен от нишесте от бионахут или биоориз. Технологията е идентична (екструзия), суровина¬та също (нишесте), само източникът, от който е извлечена, се различава. Отново този продукт не може да се похвали с някакви уникални храни-телни свойства и по-скоро трябва да се избягва. Въпреки това произ-водителите препоръчват да се дава на малки деца като форма на бърза закуска или за хапване на крак. Изключително безотговорни съвети.
Друг любим пример е от сферата на сладките и десертите, за разоб-личаването на които имам и личен принос. Преди около две години една популярна българска фирма реши да създаде революционен нов продукт – диетична вафла, която предпазва от кариеси. За всеки, който разбира поне малко от храни, това звучи абсолютно абсурдно. Как една вафла може да те предпази от наднормено тегло и кариеси? Причината е, че производителят просто е заменил естествения подсладител с изкуствен, който не е калоричен. Проблемът обаче е, че все пак корите са изградени от нишесте, а то е носител на празни калории и повишава концентрацията на кръвната захар. Нишестето се разгражда още в устната кухина от продуцираните амилази (ензими, които го разграждат), а това означава, че средата се обогатява с прости въглехидрати (глюкоза), които пък се консумират от устната микрофлора, а тя води до развала на зъбите и поява на кариеси. Следователно твърдението, че вафлата предпазва от кариеси, е нереалистично.
Хората никога не трябва да забравят, че раната не е лекарство, а има далеч по-различни функции. За да е здравословно едно меню, то не трябва да е изпълнено с мнодерни продукти от последните трендовер, а да е богато на всички нутриенти, да е съставено от разнообразни и различни хранителни продукти. Рестрикциите са крайности, които трябва да се избягват. Храната може и да не ни лекува, но лошото ѝ качество може да ни разболее.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории