Последни Рецепти
Последни Статии

Да си направим билков чай

Добавено в Билки

Добави към моето меню

Най-хубав е чая от билки, които човек сам си набере докато е сред природата. След това изсуши и подреди в буркани и пакети с надпис каква е билката, кога и къде е брана, за да си прави чай не сам през зимата. Да си прави смес според настроението, желанието и понеже това са билки – някои помагат и при различни заболявания и болежки, със сигурност с аромата и топлината си билковият чай прави настроението ни по-добро.

Да наберем билки за чай
lajka tea pix

Българският чай си остава винаги в Топ 3 на топлите напитки – това е класическа ситуация, когато човек пие кафе, чай и билкови отвари. Хубаво е да се пие билков чай от билки, които растат у нас. Да опитаме да преоткрием старите, традиционни рецепти, но и да им дадем нов прочит – да има нещо, което да има за детокс (модерна дума!), за отслабване, за по-добра пересталтика, нещо за укрепване на косата… Чаят може да бъде полезен както за целия организъм, така и за конкретни цели.

Популярна тенденция е чай да бъдат включван в диетични режими.
Може ли да се отслабне с чай? Може, ак отидете сами да наберете билките. И то не веднъж. Движение, добро настроение и чаша билков чай тогава определено ще ви помогнат.

mursalski tea planina
Мурсалски чай расте горе по високото в Пирин планина. В магазина може да купите култивиран.

Една от най-популярните билки у нас е мурсалски чай. Расте и в Гърция и го наричат планински чай. Пият го предимно при простудни заболявания, страхотен е. Препоръчвам го на всички, най- вече, ако е придружен с лъжичка качествен мед.

Rosa damascena

Rosa damascena


няколко рецепти с рози

Всеки от нас е чувал за маслодайната роза, която е наша национална гордост. Малко известно е изключително полезното действие на чая от роза дамасцена върху метаболизма.

В момента страната ни е голям износител на билки като суровина, но няма толкова добри пазарни позиции по отношение на износа на крайни продукти от билките, какъвто е чаят, простичко казано изнасят се билки като суровина, но не се изнасят като чай или козметични продукти.

Един проверен съвет, от личен опит, пише го и в много книги. Опитайте да замените поне една чаша кафе през деня с чаша билков чай.

Какъв чай да изберете? Този, който ви харесва на вас. Липа, мента, лайка, мащерка, шипка… или комбинция според вашия вкус….

Правила за приготвяне на чай. Няколко стъпки

– Билков чай се пруготвя като запарим билките. Но някои билки за кратко (жълт кантарион става горчи, а от липата става аситен на цвят, ако задържим цветовете в чайника)

Всички билки, които имат нужда от дългосрочна топлинна обработка (10-15 минути) трябва да бъдат поставени в стъклена или порцеланова чаша. При дълго време в контакт с метали напитката губи всички своите полезни свойства!
При направа на чай от корени или сушени плодове, като шипка, арония или дренки, се препоръчва да се запари чая и да се остави в продължение на няколко часа и за предпочитане в термос.

– Температурата на чая. Например студен чай от мента през лятото действа освежаващо, а през зимата горещ – стоплящо. Чай с джинджифил може да се пие охладен през всеки сезон, но в комбинация – мед, лимин и джинджифил – борят всяка настинка. Всъщност, всяка настинка бяга от чаша билков чай, лимон и почивка.

– Трябва да сме внимателни при избора на билки за чай, защото някои имат успокояващ ефект, някои дори действат приспиващо, а други – тонизират – такива катп диви ягодови листа, лимонена трева, лавандула и девисил има тонизиращо действие, така че трябва да се пият сутрин.
Жълт кантарион, малина (листа), мента, лайка, маточина и иглика имат успокояващи свойства и могат да се пият вечер.

Направете си чай при безсъние

В края на зимата и през пролетта може да се пие чай от малинови листа, къпина, касис, коприва, шипки, зърнастец или касис. Мария Требен препоръчва да се пие чай от коприва, така че добавете първите стръкчета коприва през пролетта към чая си.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории