Последни Рецепти
Последни Статии

Да раздвижим България

Добавено в Любопитно

Добави към моето меню

Много често пишем за активно движение. Докато отиваме на работа, на работното място, в почивните дни. Движението е здраве. И необходимост. Затова ще ви разкажем и за тази инициатива, Национална седмица, която ще се проведе в цялата страна
„Да раздвижим България 2013”

now-we-move

Кога: инициативата стартира на 7 октомври и ще продължи до 13 октомври 2013 г.
Къде: Пловдив, София, Варна, Чепеларе, Кюстендил, Сливен, Велико Търново, Силистра, Монтана, Русе, Хасково, Пазарджик, Мездра, Кърджали, Пазарджик, Тетевен. Повечето спортни събития са достъпни като натоварване, така че всеки да може да се включи, независимо от физическото си състояние и подготовка.
България е част от Европейската инициатива Move Week, в която се включваме заедно с още 30 европейски държави.
В последните европейски проучвания на физическата активност в Европа България е на последно място. Само 13% от българите редовно спортуват.
„Доказано е, че липсата на физическа активност е по-голяма заплаха за общественото здраве от тютюнопушенето – споделя Ласка Ненова, регионален координатор за България и Източна Европа, Кипър, Малта и Португалия. Това е и причината да подготвим подобни масови събития, които от една страна включват малки и големи в спортни активности, а от друга – повишават информираността на българите за това колко е важно движението”, обясняват организаторите.
Подготвените над 300 събития включват надиграване с народни танци между Пловдив и Варна; уличен фитнес; масова зумба; класическа хата-йога и повлияните от Изтока фит-йога и зен-фукционална тренировка; демонстрации на паневритмия; бразилска капоейра и различни китайски, японски и европейски бойни изкуства като Таекон-до, Айкидо, Карате, Френски бокс, Винг-чун кунг Фу. Предвидени са отворени фитнес тренировки, комбинирани гимнастики, уъркшопове по регетон и модерни танци. Децата ще се забавляват със специално организирана симулация на планинско колоездене, състезание с ролери и много игри.
Ще бъдат проведени и градски маратони, в които ще участват и хора в неравностойно положение, като предвижването им ще се извършва чрез инвалидни колички или специални триколесни велосипеди.
Програмата за всеки град може да бъде намерена тук http://www.moveweekbg.info/

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории