Последни Рецепти
Последни Статии

Греяно вино с плодове

Добавено в Напитки, Немска кухня

Добави към моето меню

Рецепти за греяно вино имаме Греяно вино, Грог, пунш, греяно вино но времето си казва своето, научаваме нови неща, опитваме, променяме и се появяват нови варианти и рецепти. Греяното вино е полезно като напитка в студените дни. Не е само това, което е описано в романа на Димитър Талев – греяно вино, поръсено с черен пипер. Макар и днес когато си вземете чаша греяно вино на Коледния пазар може да го поръсите с канела или смлян черен пипер. Всяка домакиня може да намери своята рецепта, в основата си е това – червено вино, малко захар на вкус, подправките са канела, кардамон, джиндифил, карамфил, може да добавите ябълка, ако го искате по-силно може да добавите ром, а може и вода – въпорс на проедпочитание. Може да добавите портокалова или лимонова кора.

Греяно вино с плодове

1 л червено вино
1 ч.ч., непълна, захар (на вкус)
1 ябълка
1 дюля
пръчка канела (1/2 ч.л. на прах)
2-3 карамфилчета
кардамон (по желание)
индисйко орехче (по желание)
звездовиден анасон (по желание)

mulled wine pix

* Плодовете се измиват, ако е необходимо се почиства и се махат семенната част, нарязват се на парчеца. Може да се направи само с ябълка, може да се добави дюля или круша
* В съд сложете захарта леко да се карамелизира и добавете плодовете. Разбъркайте енергично и налейте виното и подправките
* Когато сместа заври греяното вино е готово
* Сервирайте в подходящ затоплен съд
* Греяното вино може да се пие и в чаша за чай (с коледни мотиви) или в огнеопарна стъклена чаша
* Плодовете стават много вкусни и затова поднесете и вилички

Аз слагам само канела и 2-3 карамфилчета, но анасонът е така красив като подправка, че се изкушавам някой път да сложа и от него.

greano vino
Една история за греяно вино и Германия, разказана от Margarita Spasova
Tова е в Дюселдорф в стария град, където по стара традиция се правят коледни базари от първата до последната коледна седмица/както в повечето немски селища/.Греяното вино- Глювайн се приготвя от червено вино с добавки на портокалови и лимонови кори, канела, карамфил, джинджифил, ябълка и захар.
В Германия се продава готова , на пакетчета ,добавка, но като всяка кулинарна глезотия е и въпрос на вкус и фантазия.
Веселото е, че греяното вино се продава във весели коледни чаши, които можете да задържите за себе си и са различни не само всяка година , но и на всеки базар.
Прекрасно е като ухание!И напомня само и единствено на …..Коледа :)

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории