Последни Рецепти
Последни Статии

Мурсалски чай

Добавено в Билки, Здравословно хранене

Добави към моето меню

Мурсалски чай
Има едно място в България където оживяват легендите – това са пещерите Дяволското гърло и Ягодинската, Триград, Триградското ждрело, в сърцето на Родопите. Няма да говорим за красотата на този район на България, трябва да се посети!Там може да си купите бурканче сладко от горски плодове, мед или мурсалски чай. Или да изпиете чаша чай. Но не го търсете като билка в планината, трудно ще го откриете.
Мурсалският чай е известен още като пирински чай. И доколкото това са места свързани с легенди за Орфей, Евридика и богове, го наричат и чай на боговете.
mursalski

Мурсалският чай (Sideritis scardica на латински) – тази лечебна билка расте основно в Пирин и Родопите, а за първи път е открит в Шар планина.
Японски учени са изследвали дълголетието на жителите на Родопите и дори са предлагали да финансират отглеждането на лечебното растение, но скоро след това българи го култивират и се заемат да го отглеждат в плантации.
Мурсалският чай съдържа танини и етерични масла, както и желязо, цинк, натрий, магнезий, мед, кобалт, съдържа и флавоноиди, който имат антибактериално и антиоксидантно действие.
Мурсалсият чай помага за цялостно укрепване на организма, а част от положителните му действа върху организма са че е мощен имуностимулатор, забавя старенеето на клетките, предпазва от инсулт и високо кръвно. Действа противораково и помага на организма да се освободи от натрупаните токсини в организма. Помага при бъбречни заболявания, чернодробни проблеми, заболявания на дихателната система, на сърдечносъдовата система.
Наричат го и българската виагра защото помага за подобряване на потентността на мъжа,
Екстракт от мурсалски чай е по-добре да бъде консумиран, защото в него се запазват около 90% от съставките му, а когато се пие като чай в него се съдържат само 7% от неговите така полезни за организма съставки.
Мурсалски чай се приготвя като в 500мл.вряща вода се слага 1с.л. от чая. Запарва се 15-20 мин. Пие се 2-3 пъти на ден по 200мл.от запарката.Уникален е и най-вече с това, че е подходящ и за деца.

mursalki razsad
Пирински или още мурсалски чай – така изглежда и се продава като разсад

Daniela Milcheva Разходете се до село Ягодина. Наблизо е Ягодинската пещера -едно от чудесата на България .Пред пещерата има много сергии ,на които продават мурсалски чай, който е отгледан лично от хората. Гледайте китките да са винаги свежо зелени, тези с цвят на сено са стари.
Ivan Mihov Алиботушки чай…. Славянка Планина… Израсъл съм със него и още го пия даже в Щатите
Milena Chausheva Страхотен чай. Пия го от един месец и съм без лекарства за кръвно
Kalinka Donkova Пирински чай – чая на боговете!!!
В аптеките се предлага екстракт от мурсалски чай.

mursalski

Emiliya Todorova Обикновенно спиртните извлеци на билките се правят в съотношение 1:10 на ситно нарязани или натрошени билки,които киснат 2-3 седмици.. Спиртна настойка:наситнената суровина се поставя в подходящ съд и се залива с екстрахиращ /извличащ/ разтвоор-спирт ,водка,разреден спирт и др.Съдът плътно се запушва и се оставя на тъмно (бърка се няколко пъти дневно)за определено време.Настойката се прецежда като се изстисква и течността отново се филтрира.Деца до 6 години – по лекарско предписание.
Деца от 6 до 12 години – на 7 кг по 1 ml.
Възрастни – 10/15 ml дневно / на 6 кг по 1 ml.

Препоръчвам ви искрено да пиете този чай, защото така няма да позволите на болестите да отнемат от щастливите ви мигове

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории