Мусака с праз и печурки
Добави към моето меню
Мусака с праз и печурки
рецепта за мусака, съобразена с принципите на разделното хранене
2 – 3 стръка праз
2 с. л. олио
250 г кайма
2 -3 червени печени чушки
200 г гъби (може и от буркан)
1 морков
2 с. л. доматено пюре
1/2 ч. л. естрагон
черен пипер на вкус
щипка чубрица
за заливката:
1 ч.ч. кисело мляко
100 г кашкавал
2 яйца
4-5 стръка магданоз
* Празът се нарязва наситно. В тенджера се загряват 2 с. л. олио, сипва се нарязаният праз и се разбърква. Долива се малко топла вода и се задушава 10 минути на тих огън.
* Печурките се нарязват наситно и се запържват в тенджера с 1-2 с. л. предварително загрятото олио. Добавя се нарязания на ситно или настърган морков. Щом се зачервят, се добавят наситнените печени чушки.
* Доматеното пюре се разтваря в топла вода и се налива при задушените зеленчуци. При нужда се добавя още малко топла вода.
* Прибавя се каймата, като се бърка, така че да стане хомогенна смес. Овкусява се с подправките и се разбърква.
* В тава се разпределя половината от месната плънка. Отгоре се покрива с половината от задушения праз, след което процедурата се повтаря.
* В купа се смесват киселото мляко и яйцата за заливката и се разбиват. Мусаката се залива с приготвената млечна смес.
* Отгоре се поръсва с нарязан наситно магданоз, покрива се с настъргания кашкавал и се пече около 30 минути в предварително загрята на 200 градуса фурна.
Когато дъщеря ми каза “много ми се яде мусака” трябваше да я изнендам с муска, о различна от онази от кайма и картофи или варианта на паста и кайма със заливка изпечена във фурната.
Принципите на разделното хранене, които сме приели в нашето семейство не позволяват да проготвям някои традиционни български ястия, а някои като баницата само понякога по повод. Една от тези рецепти е мусаката. Знам колко е вкусна мусаката, но съчетанието на картофи с месо е основно правило. Затова направих тази импровизация на тема мусака с гъби, праз, кайма и традиционната заливка.