Мусака с патладжани
Добави към моето меню
Мусака с патладжани
рецепта от турската кухня или гръцката. Тази рецепта има история от юли месец, когато съпругът ми разказа, че в един турски ресторант ял мусака с патладжани, накратко описа продуктите, вкуса …. и остави желание тази рецепта да се пробва. Когато я проготвих първия път у дома децата казаха, че това нещо дето се готви във фурната така ухае, че огладняват като вълци. След това я правих още няколко пъти, но все така се случваше, че или бързо свършваше или осветлението не позволяваше да се правят снимки.
2 – 3 патладжана, около 1-1,2 кг
4 – 5 чушки
2 – 3 домата
2 – 3 моркова
2 глави кромид лук
3 – 4 скилидки чесън
500 гр телешка кайма
смлян черен пипер на вкус
щипка канела
щипка кимоин
щипка кориандър
* Патладжаните се обелват тънко и се нарязват на малки кубчета. Слагат се в купа със студена вода за около 30 мин за да си пуснат черната вода;
* През това време се нарязват останалите зеленчуци – моркови, домати, чушки, лук и чесън на ситно;
* В голяма тава се слагат измитите със студена вода патладжани и другите зеленчуци. Добавя се каймата и подправките и се обърква сместа;
* Долива се около 50 мл вода и се пече на средна фурна около 1 час;
* Поднася се топло и студено – еднакво е вкусно.
Много бързо се съчетава с бързи питки. Могат да се купят от арабските магазинчета и да се навиват на руло. Може и да си ги приготвите.
Необходими са 1 ч.ч. хладка вода, 1/3 кубче мая, щипка захар и сол и толкова брашно (бяло и пълнозърнесто) че да замесите меко тесто. Разделя се на топчета с големина колкото орех. Всяко топче се разточва с точилка. редят се едно до друго, поне за около 30 мин. След това се пекат на загрят тиган напръскан със съвсем малко спрей за готвене (или натрит с тампон напоен в оило) до препичане. Веднага се слагат в купа и се загъват с мека кърпа.