Пълнени чушки
Добави към моето меню
Пълнени чушки с ориз и кайма
рецепта от бългасрката кухня, една от празничните в края на лятото и есента – избират се хубави, големи чушки и се пълнат с плънка от ориз, зеленчуци и кайма. Могат да се приготвят на фурна, може и в тенджера. Може със сос и без сос – рецепти много, колкото са и хората
8 – 12 големи, с прафилна форма чушки (около 1,5 кг)
2 – 3 глави кромид лук
2 – 3 чушки
1 – 2 моркова
1 ч.ч. ориз
1/2 връзка магданоз
шипка смлян черен пипер
шипка чубрица
1 с.л. олио
1/2 кг кайма
* На чушките се махат дръжките и се почистват от семеннта част, подреждат се в тава за печене;
* Морковите, кромид лука и другите 2-3 чушки (избират се по-криви чушки) се нарязват на ситно;
* В дълбок тиган уок се загрява олиото и се прибавят нарзаните на ситно лук и моркови, разбърква се около 2-3 мин;
* Добавя се кймата и се овкусава с чубрица и черен пипер;
* На около 5тата минута се добавя ориза и се налива 1 ч.ч. вода;
* Когато ориза поеме водата се добавят нарязаните на ситно чушки и магданоз;
* С така приготвената плънка се пълнят чушките. налива се толкова вода, колкото да покрие дъното;
* Пекат се на средна фурна на 190 градуса около 40-50 мин.
Свекърва ми ги приготвя със заливка от няколко яйца, мляко и брашно. На мен ми харесват така, чисти.
Тази рецепта може да бъде приготвена с и без кайма, въпрос на вкус е.
много хубава ,но не обичаме чушки в пълнежа.
mnogo e hubavo
mnogo gi haresvam
mmmmmmmm s qica i sirene,male male
С червени чушки е супер.
haresva mi retseptata i shte ya probvam .
mislya che si struva da opitame .