Последни Рецепти
Последни Статии

Защо жените живеят по-дълго от мъжете?

Добавено в Здраве, Любопитно

Добави към моето меню

Защо жените живеят по-дълго от мъжете?

В продължение на много време учените ги мъчи въпроса защо жените живеят по-дълго от мъжете. Учени от Япония намериха отговор на този въпрос. Според тях всичко е в имунитета, по който може да се съди за биологичната възраст на човек.
В експеримента са участвали 356 мъже и жени, на възраст от 20 до 90 години. Чрез изследвания на кръвта са наблюдавани броя на левкоцитите, с напредване на възрастта броя им намалява. Но се оказва, че този процес при мъжете и жените не е еднакъв.
Броят на Т-левкоцитите и на В-левкоцитите, както и на еритроцитите намалява само при мъжете, като при жените дори леко се увеличава. А съдържанието на интерлеконите – маркери на имунната система – намалява много по-бързо, отколкото при жените.

murg 5
цветята на планината, много важно е да продължим заедно с избрания човек до края

„Възрастовите изменения в имунологичните показатели на мъже и жени са различни. Нашите данни показват, че те намаляват по-бавно при жените. С това се обяснява защо те живеят по-дълго от мъжете“ коментира проф.Катсуику Хирокава от университета по медицина в Токио.
Освен това голяма роля с напредване на възрастта играят половите хормони. При жените нивото на хормона естроген е по-висок отколкото при мъжете, което ги защитава в периода на менопауза от сърдечносъдови заболявания. Именно и половите хормони оказват влияние на имунната система, по-точно на опредлени типове лимфоцити.

Наскоро беше публикувано изследване на японски учени, че жените се чувстват най-щастливи на 90 години. Да доживееш до 90 години и да можеш да се грижиш сам за себе си, а не да си зависим от близките си е щастие, което малцина доживяват.

Източник Daily News

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории