Последни Рецепти
Последни Статии

Правилният начин на живот предпоставка за здраво сърце

Добавено в Здраве, Здравословно хранене

Добави към моето меню

Правилният начин на живот и профилактиката са предпоставка за здраво сърце казва Доц. Мария Токмакова, председател на Дружеството на кардиолозите в интервю за БНР.

Факт: в България на всеки 3 човека 2 умират от сърдечно-съдови заболявания (миокарден инфаркт, мозъчен инсулт, сърдечна недостатъчност). Водещо е значението на атеросклерозата като основна причина за тяхната поява, развитие и настъпващи усложнения.

insult

Сърдечната недостатъчност е крайна спирка на повечето сърдечно-съдови заболявания (ССЗ). Ако успеем да профилактираме и лекуваме правилно артериална хипертония, исхемична болест на сърцето, ритъмни нарушения и др., можем да отложим във времето или да профилактираме изцяло появата на сърдечна недостатъчност. Най-добре е да се пазим от рисковите фактори за сърдечно-съдови заболявания, за да не стигаме до крайната спирка.

Рискови фактори за атеросклероза, които могат да бъдат контролирани са:
– Високо кръвно налягане
– Висок холестерол
– Захарен диабет
– Тютюнопушене
– Затлъстяване
– Обездвижване

Хората в България не живеят правилно – не се движат достатъчно, не се хранят правилно, пушат…
Много от пациентите не осъзнават, че диагнозата за сърдечен проблем не означава само лекарска интервенция или приемане на медикаменти в бъдеще, това означава необходимост от промяна на начина на живот.
Всичко започва от ранна детска възраст, когато започва натрупването на излишни килограми. Оттам следва ранна, детска хипертония, предиабет и диабет… Всичко това предразполага към развитие на сърдечно-съдови заболявания. Така е не само за България.

Най-полезните храни за сърцето
много е казано за храненето. Трябва да се храним балансирано, като изключим транс мазнини и наситени мазнини, храни, които увеличават холестерола, като субпродукти, с по-малко сол, да не пържим, без бъза храна. В менюто ни да има повече свежа храна – плодове и зеленчуци, бобови храни, риба и пиле, пълнозърнест храни. Когато не се създават условия кръвта да се сгъсти и да се образуват плаки по кръвоносните съдове, няма да има опасност от стенокардия и инфаркт.

still-life-pix
Положително мислене, по-малко стрес и способността да прощаваме ни избавят от хватката на разрушителните емоции. Затова мъдростта е здраве, а опазеното здраво сърце е гарант за дълголетие без болести.

Усилията за профилактика се връщат при нас като здраве.
Да бъдем физически активни е абсолютно необходимо, за да имаме здраво сърце. Това е така по простата причина, че сърцето е мускул.
Препоръчително е средно натоварване около 30 мин. до 60 мин. през повечето дни от седмицата. Разходки, занимание с градинарство и домакинстването също са физически упражнения. Ходенето и качването на стълби са полезни.

Сред признаците за поява на сърдечна недостатъчност доц. Токмакова изреди намаления физически капацитет – загуба на функционалност, на сила, лесното изморяване, липсата на тонус, ускорения пулс, специфичния задух, наличието на отоци около глезените, необяснимото покачване на теглото (което може да е показател за задръжка на течности).
В такива случаи трябва без отлагане да се отиде при специалист.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории