Последни Рецепти
Последни Статии

Наднорменото тегло пречи на вкуса

Добавено в Любопитно

Добави към моето меню

Хората с наднормено тегло по друг начин усещат вкуса на продуктите, в сравнение с хората, чието тегло е в нормата.
Оказва се, че затлъстяването пречи да се усеща и да се наслаждава на вкуса на сладките продукти.До този извод са достигнали учени след експеримент проведен с дебели мишки, които трудно разпознавали сладките продукти.

Наднорменото тегло притъпява вкусовите възприятия

dieta torta
Д-р Катрин Медлер от Университета в Буфало смята, че затлъстяването влияе на мозъка и на нервната система, като по този начин се контролират и вкусовите възприятия. Състои се в това, че броят на клетките, които отговорят за реакцията на стимулиране на сладкия вкус при тези, които имат наднормено тегло намалява.
По-рано на този факт – намаляване на клетките, които отговорят за вкусовите възприятия – не се е обръщало внимание. Но се оказва, че именно това е причина за притъпяване на вкусовите възприятия. Но се оказва, че това е една от причините за притъпяване на вкусовите усещания и възприятия на вкуса както на сладките, така и на горчивите продукти. Именно те се променят първи при затлъстяване.
Възможно е по тази причина, при хора с наднормено тегло, нерядко да възниква зависимост от сладки и вредни продукти, която да ги кара да консумират все повече и повече вредни за фигурата храни.

Източник публикация в The Daily Mail

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории