Последни Рецепти
Последни Статии

Напитки, вредни за зъбния емайл

Добавено в Здравословно хранене

Добави към моето меню

Най-опасен за зъбите сред често употребяваните във всекидневието напитки се оказва чаят от каркаде, предупреждават швейцарски специалисти, цитирани от сайта Лайф.

Не на кариесите – Кариесът е патологичен процес – представлява киселинно разтваряне на зъбната емайлна повърхност и разлагане на белтъчния състав на подлежащата зъбна структура

Екипът от университета в Берн използвал 300 млечни и 1020 обикновени зъби, извадени в зъболекарските кабинети. Те били потапяни в продължение на 2 минути в различни течности, а след това била измерена твърдостта на емайла им.

hibiscus tea pix

Оказало се, че най-голяма ерозия предизвиква чаят от каркаде.
Цветето хибискус е красиво и се отглежда в много домове. Чаят от каркаде се приготвя от изсушените му цветове. Има характерен аромат и ярко червен цвят. Чаят е подходяща напитка в летните горещини. Каркадето може напълно да нормализира кръвното при предхипертоници (130-140 горна граница), както и да намали триглицеридите им. По този начин силно защитава от усложненията на атеросклерозата – инфаркти, инсулти.

След тази напитка в класацията по вредност попадат газираните напитки фанта, кока кола и пепси.

Главен фактор за разрушаването на емайла се явява техния pH фактор. Колкото той е по-висок, толкова е по-висока и киселинността.

За обезвреждането на киселите напитки помагат хранителните добавки, съдържащи калций.

Ако все пак ни се наложи да пием от вредните за зъбите напитки, специалистите ни съветват да пием на големи глътки. По този начин се снижава времето на взаимодействието на зъбите с киселата среда.
След това или трябва да ги измием с четка за зъби, или да ги изплакнем с вода, ако не разполагаме с такава.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории