Последни Рецепти
Последни Статии

Яжте кисело мляко

Добавено в Здравословно хранене

Добави към моето меню

Киселото мляко е една от най-достъпните и вкусни храни в нашата кухня. Ето няколко причини поради
които да го включваме няколко пъти през седмицата си в храненето си.

Диетолози препоръчват да ядем кисело мляко преди всяко хранене

Американски диетолози препоръчаха да ядем кисело мляко като ордьовър преди всяко хранене, защото то сваля кръвното налягане, предотвратява артрита и нормализира бактериите в храносмилателната система, съобщи в. “Дейли мейл”.

Обичате ли кисело мляко
kiselo mleko m
може да поднесете кисело мляко и като сос – към яйца по панагюрски или зеленчуци

Дори при хората, които ядат много месо и въглехидрати, киселото мляко ограничава възпаленията, предизвикани от наситените мазнини.

Учените от университета на Уисконсин-Медисън са работили със 120 жени в предменопауза. Те са поискали от половината, които били или със затлъстяване, или с нормално тегло, да ядат по 340 гр нискомаселно подсладено кисело мляко дневно. Други 60 трябвало да ядат същото количество продукти без мляко.

Изследването е поредното, което показва, че ферментиралите млечни продукти като киселото мляко и сиренето, имат благотворен ефект върху състоянието на храносмилателната система и ограничават възпаленията. Това противоречи на разпространените препоръки да бъдат избягвани млечните продукти.

Киселото мляко има благотворен ефект върху състоянието на храносмилателната система и ограничава възпаленията
“Наблюдавахме незабавен ефект, който продължи девет седмици“, каза ръководителят на екипа д-р Брад Болинг. ‘Предполагаме, че с времето той ще се увеличава”.

Какво е здравословното кисело мляко
greek yogurt malini pix
Добавете шепа плодове или лъжичка домашно сладко към купичка кисело мляко и имате чудесен десерт

Учените установили значителен спад на молекулите, сигнализиращи за възпаление, в кръвта на участничките на режим с кисело мляко. Освен това то подобрява метаболизма на глюкозата на доброволките със затлъстяване и ускорява спада на нивата на глюкозата след хранене.
Киселото мляко има благотворен ефект върху състоянието на храносмилателната система и ограничава възпаленията

Времето, по което се яде киселото мляко, не е важно, уточниха учените. От ключово значение е да се приемат добри бактерии заедно с нормалната храна.

Изследването не поставя и горна граница на приеманото кисело мляко дневно. Учените са се спрели на количество от 340 гр, защото това е половината от препоръчваното за дневна дажба на млечни продукти в САЩ.

Хроничното възпаление се свързва със затлъстяване, метаболитен синдром, сърдечносъдови и други заболявания.

kiselo mleko malini
панакота с кисело мляко и малини

Киселото мляко намалява риска от инфаркт

Киселото мляко намалява риска от инфаркт за хората с високо кръвно налягане, е извод от друго изследване на американски учени.
Особено подчертан е този ефект при жените. Именно при тях поне две порции кисело мляко седмично намаляват риска от инфаркт и инсулт с до 30 процента. При мъжете рискът намалява с до 19 процента.

Учените от Бостънския университет обясняват полезния ефект на киселото мляко за сърцето с комбинацията от естествена ферментация и съдържанието на калций.
Предишни изследвания установиха, че калцият е важен за нормалното свиване и отпускане на сърцето, а пробиотиците от ферментиралите храни намаляват кръвното налягане.

kiselo mleko plodove pix
Здравословна закуска с кисело мляко

Американските учени са анализирали данните за 55 898 жени на възраст от 30 до 55 години и 18 232 мъже на възраст от 40 до 75 години от изследване, обхванало медицински служители.

Полезните бактерии в киселото мляко намаляват също симптомите на депресия, установиха учени от университета “Макмастър”.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории