Последни Рецепти
Последни Статии

Кулинарни тенденции 2019 на Whole Foods

Добавено в Любопитно

Добави към моето меню

Интересно е да знаеш какво ще се случи на един глобален пазар като кулинарни тенденции и продукти. По традиция, Whole Foods, голямата верига за храни, част от Amazon, в края на една година прави прогноза какво ни очаква през следващата. По средата на годината да видим дали са познали.

– Вкусове
Желанието да опитваме нови и нови неща, съчетани с кулинарния туризъм, ще доведат до засилен интерес към необичайните вкусове. Акцентът ще е върху азиатската кухня и морските дарове. Да живеят сепията и скаридите. И плодове има и цветя и вкусови съчетания и аромати.

whole foods trend 2019

– Плодове
И тук се слага край на скучните и до болка познати ябълки, банани и прочие. На почит ще са екзотичните, тропически плодове, които тепърва опознаваме, а те определено има с какво да ни очароват и спечелят.

– Пробиотици
Голям хит в последните години, преди въобще не се замисляхме дали ги консумираме достатъчно. Вече се предлагат и като хранителни добавки.
През 2019 г. обаче ще чуваме за пробиотиците все по-често, и то не под формата на хапчета, а като част от състава на различни храни. Киселото мляко ще си има сериозна конкуренция явно.
(Ние спокойно можем да се придържаме към добрата, стара, българска класика – имаме кисело мляко, имаме кисело зеле, туршия и с малко желание всеки може да си приготви ферментирали зеленчуци).

– Мазнини
Полезни, разбира се. Предимно растителни – кокосово масло, рапично олио.
(И тук може да погледнем към нашата родна традиция – орехово масло, шарлан, качествено олио, много зехтин, олио от гроздови семки, сусам, ленено масло – продукти познати и полезни, ако може и да намерим качествени е по-добре от кокосово масло и олио от авокадо, според мен)

– Канабис
Малко по малко и благодарение на своите положителни ефекти, той пробива всевъзможни забрани и си проправя път до потребителите. Затова от Whole Foods предвиждат, че през следващата година кексчетата с канабис могат да излязат извън пределите на кофишоповете в Холандия.
(Личен коментар – с марихуаната трябва да бъдем много внимателни – оказва се, че може да доведе до зависимости – до психоза и Шизофрения.
Това с Холандия – оказва се, че се предлагат в центъра на Амстердам близо до квартала с червените фенери в малките магазинчета за цигари. И е по-скоро за туристите. Има планове за реформи и тук. Що се отнася до марихуаната за употреба контролът е строг тук.)

– Изкуствено месо
Покрай веганите и всички предупреждения как производството на месо унищожава планетата, не сме никак изненадани. Първите успешни опити за създаване на месо в лабораторни условия вече са факт. Въпрос на време е технологията да бъде внедрена в масовото производство.
Тогава съвсем ще се чудим какво точно ядем. Разбира се, ще продължаваме да се лъжем и с месо, което наподобява на месо, но всъщност не е. Веги наденички, салами и всевъзможни продукти, които задоволяват глада за местни продукти само на окото.
(Луканката от червено цвекло стана известна като бг веган рецепта, но това е ниша, която се развива динамично)
Веган месото – новата златна мина

– Сладолед
И той не е това, което беше. Ако сме свикнали и държим леденият десерт да има сладък вкус, то може да останем малко разочаровани от тази тенденция. С две думи – сладолед ще се прави от всичко възможно и във всякакви форми. Като една от тенденциите е веган сладолед, както тези с плодове, а модна комбинация през 2019 е сладолед с шам фъстък.

– Водорасли
Свързваме ги само със азиатската кухня, но амбицирани да ни се харесат, те си прокрадват път и към ежедневната ни трапеза, за да заменят всички онези видове салати, които така настоятелно похапваме всеки ден. (Това, че в София се намират трудно, не означава, че другаде не присъстват в храната)

Снимка от публикация на Whole Foods

Тенденции за храните през 2017 г. от Whole Foods

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории