Кулинарни тенденции 2019 на Whole Foods
Добави към моето меню
Интересно е да знаеш какво ще се случи на един глобален пазар като кулинарни тенденции и продукти. По традиция, Whole Foods, голямата верига за храни, част от Amazon, в края на една година прави прогноза какво ни очаква през следващата. По средата на годината да видим дали са познали.
– Вкусове
Желанието да опитваме нови и нови неща, съчетани с кулинарния туризъм, ще доведат до засилен интерес към необичайните вкусове. Акцентът ще е върху азиатската кухня и морските дарове. Да живеят сепията и скаридите. И плодове има и цветя и вкусови съчетания и аромати.
– Плодове
И тук се слага край на скучните и до болка познати ябълки, банани и прочие. На почит ще са екзотичните, тропически плодове, които тепърва опознаваме, а те определено има с какво да ни очароват и спечелят.
– Пробиотици
Голям хит в последните години, преди въобще не се замисляхме дали ги консумираме достатъчно. Вече се предлагат и като хранителни добавки.
През 2019 г. обаче ще чуваме за пробиотиците все по-често, и то не под формата на хапчета, а като част от състава на различни храни. Киселото мляко ще си има сериозна конкуренция явно.
(Ние спокойно можем да се придържаме към добрата, стара, българска класика – имаме кисело мляко, имаме кисело зеле, туршия и с малко желание всеки може да си приготви ферментирали зеленчуци).
– Мазнини
Полезни, разбира се. Предимно растителни – кокосово масло, рапично олио.
(И тук може да погледнем към нашата родна традиция – орехово масло, шарлан, качествено олио, много зехтин, олио от гроздови семки, сусам, ленено масло – продукти познати и полезни, ако може и да намерим качествени е по-добре от кокосово масло и олио от авокадо, според мен)
– Канабис
Малко по малко и благодарение на своите положителни ефекти, той пробива всевъзможни забрани и си проправя път до потребителите. Затова от Whole Foods предвиждат, че през следващата година кексчетата с канабис могат да излязат извън пределите на кофишоповете в Холандия.
(Личен коментар – с марихуаната трябва да бъдем много внимателни – оказва се, че може да доведе до зависимости – до психоза и Шизофрения.
Това с Холандия – оказва се, че се предлагат в центъра на Амстердам близо до квартала с червените фенери в малките магазинчета за цигари. И е по-скоро за туристите. Има планове за реформи и тук. Що се отнася до марихуаната за употреба контролът е строг тук.)
– Изкуствено месо
Покрай веганите и всички предупреждения как производството на месо унищожава планетата, не сме никак изненадани. Първите успешни опити за създаване на месо в лабораторни условия вече са факт. Въпрос на време е технологията да бъде внедрена в масовото производство.
Тогава съвсем ще се чудим какво точно ядем. Разбира се, ще продължаваме да се лъжем и с месо, което наподобява на месо, но всъщност не е. Веги наденички, салами и всевъзможни продукти, които задоволяват глада за местни продукти само на окото.
(Луканката от червено цвекло стана известна като бг веган рецепта, но това е ниша, която се развива динамично)
Веган месото – новата златна мина
– Сладолед
И той не е това, което беше. Ако сме свикнали и държим леденият десерт да има сладък вкус, то може да останем малко разочаровани от тази тенденция. С две думи – сладолед ще се прави от всичко възможно и във всякакви форми. Като една от тенденциите е веган сладолед, както тези с плодове, а модна комбинация през 2019 е сладолед с шам фъстък.
– Водорасли
Свързваме ги само със азиатската кухня, но амбицирани да ни се харесат, те си прокрадват път и към ежедневната ни трапеза, за да заменят всички онези видове салати, които така настоятелно похапваме всеки ден. (Това, че в София се намират трудно, не означава, че другаде не присъстват в храната)
Снимка от публикация на Whole Foods
Тенденции за храните през 2017 г. от Whole Foods