Последни Рецепти
Последни Статии

Натура фест

Добавено в Любопитно

Добави към моето меню

Фермерски храни, демонстрационно готвене с биотелешко, тъкане на чипровски килим, детски игри и забавления, прожекции на филми за природата, изложба, работилници, концерт – това е част от програмата на първия
Какво: “Натура фест”
Кога: 5 юли 2017 г. от 16 до 22 часа
Къде: София, парк Заимов, при театър “София”

Идеята на организаторите – български и швейцарски неправителствени организации, партньори по проекта “За Балкана и хората”, е да покажат красотата, но и бизнес възможностите, които “Натура 2000” зоните предлагат.
natura fest 1

Организаторите обещават фермерски продукти, произведени в Натура 2000 зони: овче, краве, козе и биволско сирене и кисело мляко, натурален кашкавал или с боровинки и подправки, кефир, мътеница, сладка от диворастящи плодове – шипки, боровинки, малини и череши, сок от бъз, билков, акациев и манов мед, кокоши и пъдпъдъчи яйца, пресни билки, подправки, чай. Както и личен контакт и разговор с фермерите-производители.

Майсторка от Чипровци ще показва как се тъкат красивите чипровски килими и ще разказва за връзката между тях и рядката местна реплянската овца.
Магията на чипровските килими

“Натура фест” ще демонстрира нагледно защо запазването на равновесието между природата и развитието на селските райони става мисия на екипа на проекта. “Чрез петгодишната си работа екипът показа, че зоните от мрежата Натура 2000, природните и националните паркове не са забранени територии, а напротив – те са ключът към модела, в който местните хора, бизнесът и околната среда взаимно се подкрепят и печелят от това,” пишат от екипа.

zelenchuci gradinski

На 5 юли в Софийския университет се проведе и форум “Мисия: чиста храна, честен поминък“. На него ще бъдат представени успешни примери за природосъобразен бизнес в Натура 2000-зоните и идеи за бъдещето развитие и опазване на природата в България. Форумът е заключителното събитие на българо-швейцарския проект “За Балкана и хората“, макар екипът да е убеден, че това не е краят на инициативата.

Програма: http://bioselena.com/public/files/news/371/files/162.pdf

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории