Неправилното хранене влияе на мозъка
Добави към моето меню
Неправилното хранене се отразява не само на теглото, но на и на работата на главния мозък.
Учени от Австралия доказаха, че нездравословната храна много бързо води до влошаване на когантивните функции на мозъка.
Изследвания, проведени с лабораторни мишки показаха, че увлечението по продукти богати на мазнини и захар влошават паметта само за една седмица. При наблюдаваните мишки е ило установено възпаление на хипокампа – областта, която е свързана с пространствената ориентация.
Като измененията е главния мозък са необратими, а получената вреда не може да се компенсира, дори, ако се премине към здравословно хранене, отбелязва автора на изследването проф. Маргарет Морис.
Сега учените се опитват да изяснят как може да се установи възпалението в главния мозък на животните, които се хранят нездравословно.
хипокамп (hippocampus) е анатомична област в мозъка, част от сивото мозъчно вещество, представляваща корова гънка, изолирана с бяло мозъчно вещество. Той участва в изграждането на т. нар. лимбична система и обединява в едно цяло информацията, която достига до него от различни места на мозъка. Играе важна роля при проявите на агресия, при мотивацията и при формирането на спомените.