Последни Рецепти
Последни Статии

Нестле за по-здрави деца

Добавено в Здравословно хранене

Добави към моето меню

Колко е важно здравословното хранене на децата?
Затлъстяването при децата може да се прояви след време в 195 различни болести по анализи на Световната здравна организация.
У нас 13% от момчетата и около 30% от момичетата страдат от затлъстяване. В същото време децата ни прекарват средно 26 часа седмично пред компютъра.
Тези тревожни тенденции стават повод през 2017 г. Нестле да стартира мащабна програма с амбицията да помогне на 50 милиона деца по света да придобият здравословни навици на активен и пълноценен начин на живот. У нас, стартът на “Нестле за по-здрави деца” бе обявен на 15 май 2018 г. – Международен ден на семейството.
Така инициативата, от самото си начало започна да работи за изграждане на култура на здравословен начин на живот на 12 хиляди български деца. Голямата цел е тя да достигне до 500 000 българчета до 2030 година.

За децата гответе с любов
deca sgotveno s lubov 1

През учебната 2019 година и детски градини от цялата страна ще бъдат включени в мащабната програма „Нестле за по-здрави деца“. В рамките на инициативата, деца между 3 и 10 годишна възраст ще изучават по увлекателен начин ползите от балансираното хранене и активния начин на живот.
Новите посланици на програмата – социално отговорната инициатива Маргаритка и любимите герои на най-малките Биби и Мими, ще предадат посланията на програмата в детските градини в цялата страна чрез специален подход и език, които децата в тази възраст изискват.
Училищата в страната ще се обучават в ползите от здравословния начин на живот отново с помощта на шеф Жоро Иванов, проф. Веселка Дулева, Евгени Иванов – Пушката, Маруся Иванова, Тереза Маринова и Асен Аролски. Чрез видео уроци с посланиците, специални дигитални материали и интерактивни задачи и тестове, които да грабнат вниманието и да улеснят усвояването на материала, децата ще могат да затвърдят своите знания от изминалата година.

„Поставихме си много амбициозна цел с лансирането на Програмата „Нестле за по-здрави деца“, която няма да спрем да следваме. Включваме и детските градини през настоящата учебна година, защото вярваме, че изграждането на познания в най-ранна детска възраст днес, ще изградят едно по-здраво общество утре.“, сподели Нели Ангелова, Директор комуникации Нестле Югоизточен пазар.

Близо 13 000 деца от 125 училища в страната бяха обхванати от програмата „Нестле за по-здрави деца“ през 2018 година.
Все по-силният интерес към инициативата дава повод на Нестле България да допълни възможностите за създаването на полезни навици сред най-малките и учениците като развие своята платформа за балансирано хранене и активен начин на живот – www.jiveiaktivno.bg, така че да даде възможност на родителите да предават ценните послания на програмата и вкъщи. По този начин децата ще могат не само да усвоят получените знания от учебните часове, но и да ги предадат и затвърдят в семейна среда.

На платформата родителите ще открият не само уроците за всеки модул от програмата, но и много креативни рецепти, забавни игри, както и полезни съвети за балансирано хранене и активен начин на живот.

Програмата „Нестле за по-здрави деца“ се организира от Нестле България с подкрепата на Министерството на образованието и науката, Регионалните управления на образованието и общините в цялата страна, както и редица експерти в областта на храненето, спорта и движението. В рамките на три месеца 2 000 деца от училища от селски райони участваха в програмата, а още 2 094 ученици са от градове с население под 10 000 души.
В големите административни области участие взеха над 50 училища, като броят на децата е над 6 000. Поради засиления интерес и редица запитвания получени от учебни заведения в страната през настоящата година записванията за образователната програма ще продължат през цялата учебна година и всички желаещи ще могат да разпространят сред своите възпитаници важните послания на „Нестле за по-здрави деца“.

Повече информация за Програмата, можете да намерите тук: https://nestle.bg/bg/csv/global-initiatives/healthier-kids и www.jiveiaktivno.bg.

Лично мнение: Аз самата не съм най-големия фен на продуктите на Нестле. Дори може да се каже, че не ги купувам и не ги включвам в храненето на нашето семейство. Но сме един почитатели на инициативата Живей активно, защото това е един от начините да превърнеш един ден от лятото в празник на балансираното хранене с много движение, забава и награди.
Иска се голяма фирма и организация, която да застане зад идеята за балансирано хранене на децата за да създаде материали, събития и награди.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории