Последни Рецепти
Последни Статии

Нездравословни храни

Добавено в Основни хранителни продукти

Добави към моето меню

Има хранителни продукти, които могат да предизвикат главоболие

Звучи почти шаблонно, че съществува връзка между това, което ядем, и нашето здраве. В миналото, когато не е имало лекарства, хората са използвали определени храни като средства против различни заболявания. С течение на времето медицинате е открила и обратната зависимост – че някои хранителни продукти оказват негативно въздействие върху организма.
Според учените почти 20% от храните могат да предизвикат силно главоболие. Те класифицират 6 вида вещества, които се съдържат в храната и могат да доведат до главоболие.

Тирамин
Тази аминокиселина се среща в хранителни продукти като шоколад, орехи и някои видове кашкавал.

Хистамин
Това вещество повишава имунните сили на организма, но употребата му в големи количества може да доведе да силна мигрена. Много хистамин се съдържа в бирата и червеното вино.

Нитрати
За вредата от нитратите се говори много. В големи количества нитратите могат да се срещнат в продуктите за бързо хранене като кренвирши, шунка и други местни продукти, които са обработени по различен начин.

Кофеин
В умерени количеста това вещество стимулира работата на мозъка, но прекомерната му употреба предизвиква главоболие. Затова не трябва да се злоупотребява с напитки като кока-кола, чай или кафе.

Киселини, съдържащи се в цитрусовите плодове
Портокалите, лимоните и грейпфрутите съдържат голямо количество витамин С. Те повишават имунитета и помагат на организма да се справи с различните вирусни инфекции. Но при хората, страдащи от алергии, твърде голямото количество от тези киселини може да предизвика главоболие.

Натриев глутамат
Практически цялата храна в китайските ресторанти е богата на това вещество. То се съдържа в особено големи количества в морските деликатеси. Затова и хората, несвикнали с кухня от типа на китайската, могат да получат главоболие.

Диетолозите съветват да се отделя голямо внимание не само на това, което ядете, но и на това как го правите.

Правилният хранителен режим може да ви спести много проблеми със здравето.
Преди всичко никога не пропускайте закуската. Оптимално е да се яде 3-4 пъти дневно, като за предпочитане е по-голямата част от храната да приемате в часовете преди и до обяд или поне обемът на храната да се намалява от сутринта към вечерта.
За да се предотврати появата на мигрена, се препоръчва да се консумират повече салати от пресни зеленчуци и да се пият повече течности.
Количеството на чая, кафето и спиртните напитки трябва да се държи в определени разумни граници, които са доста индивидуални според организма.

Българинът яде по десет килограма хляб на месец

Средно по десет килограма хляб е изяждал един човек от домакинство през март тази година, а през същия месец на миналата година – 10,4 килограма.

Това показват данни от проучване на Националния статически институт /НСИ/ на основните хранителни продукти средно на лице от домакинство за март 2005 г. и 2006 г.

Малко над 2 килограма е била консумацията на човек на месо през март тази година, а за същия период на миналата година – 1,9 килограма.

Без промяна е потреблението на картофи – 2,65 килограма, и на зрял фасул – 0,4 килограма. През март тази година българинът е изял 11 яйца, което е с едно по-малко от същия период на 2005 г. НСИ отчита намаление и в потреблението на прясно мляко – съответно 1,7 литра през март тази година при 1,9 литра през март 2005 г.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории