Нездравословни храни
Добави към моето меню
Има хранителни продукти, които могат да предизвикат главоболие
Звучи почти шаблонно, че съществува връзка между това, което ядем, и нашето здраве. В миналото, когато не е имало лекарства, хората са използвали определени храни като средства против различни заболявания. С течение на времето медицинате е открила и обратната зависимост – че някои хранителни продукти оказват негативно въздействие върху организма.
Според учените почти 20% от храните могат да предизвикат силно главоболие. Те класифицират 6 вида вещества, които се съдържат в храната и могат да доведат до главоболие.
Тирамин
Тази аминокиселина се среща в хранителни продукти като шоколад, орехи и някои видове кашкавал.
Хистамин
Това вещество повишава имунните сили на организма, но употребата му в големи количества може да доведе да силна мигрена. Много хистамин се съдържа в бирата и червеното вино.
Нитрати
За вредата от нитратите се говори много. В големи количества нитратите могат да се срещнат в продуктите за бързо хранене като кренвирши, шунка и други местни продукти, които са обработени по различен начин.
Кофеин
В умерени количеста това вещество стимулира работата на мозъка, но прекомерната му употреба предизвиква главоболие. Затова не трябва да се злоупотребява с напитки като кока-кола, чай или кафе.
Киселини, съдържащи се в цитрусовите плодове
Портокалите, лимоните и грейпфрутите съдържат голямо количество витамин С. Те повишават имунитета и помагат на организма да се справи с различните вирусни инфекции. Но при хората, страдащи от алергии, твърде голямото количество от тези киселини може да предизвика главоболие.
Натриев глутамат
Практически цялата храна в китайските ресторанти е богата на това вещество. То се съдържа в особено големи количества в морските деликатеси. Затова и хората, несвикнали с кухня от типа на китайската, могат да получат главоболие.
Диетолозите съветват да се отделя голямо внимание не само на това, което ядете, но и на това как го правите.
Правилният хранителен режим може да ви спести много проблеми със здравето.
Преди всичко никога не пропускайте закуската. Оптимално е да се яде 3-4 пъти дневно, като за предпочитане е по-голямата част от храната да приемате в часовете преди и до обяд или поне обемът на храната да се намалява от сутринта към вечерта.
За да се предотврати появата на мигрена, се препоръчва да се консумират повече салати от пресни зеленчуци и да се пият повече течности.
Количеството на чая, кафето и спиртните напитки трябва да се държи в определени разумни граници, които са доста индивидуални според организма.
Българинът яде по десет килограма хляб на месец
Средно по десет килограма хляб е изяждал един човек от домакинство през март тази година, а през същия месец на миналата година – 10,4 килограма.
Това показват данни от проучване на Националния статически институт /НСИ/ на основните хранителни продукти средно на лице от домакинство за март 2005 г. и 2006 г.
Малко над 2 килограма е била консумацията на човек на месо през март тази година, а за същия период на миналата година – 1,9 килограма.
Без промяна е потреблението на картофи – 2,65 килограма, и на зрял фасул – 0,4 килограма. През март тази година българинът е изял 11 яйца, което е с едно по-малко от същия период на 2005 г. НСИ отчита намаление и в потреблението на прясно мляко – съответно 1,7 литра през март тази година при 1,9 литра през март 2005 г.