Последни Рецепти
Последни Статии

Никулден, 6 декември

Добавено в Празници

Добави към моето меню

На 6 декември почитаме Свети Николай Чудотворец
един от големите български празници, посветен на Свети Николай, Мирликийски Чудотворец, покровителят на моряци и банкери.

nikulden

Свети Николай е покръствал в правата вяра, а когато е кръстосвал моретата, се е сблъсквал с безброй опасности, от които е успявал да се спаси благодарение на молитвите и божията закрила. Спасявал е също изпаднали в беда моряци и рибари. По тази причина българите почитат св. Никола като патрон на рибарите и мореплавателите и като господар на необятната водна шир – на океаните, моретата, реките и езерата.
Според народните вярвания светецът причинява морските бури и урагани. Когато е сърдит, той пуска силни ветрове, разлюлява морето и потопява корабите и лодките. Ето защо нашият народ казва, че на Никулден всички гемии спират да се движат, за да се отдаде нужната почит към светеца-покровител.
У нас по традиция на Никулден рибарите приключват с есенно – зимния риболов. Последният улов се принася в жертва на светеца.
Мореплавателите и рибарите и техните семейства участват в тържествената църковна литургия, след което устройват общи празнични трапези, посветени на св. Никола.

Всяка българска къща му посвещава курбан, задължително рибен. По традиция рибата е шаран.

На 6 декември Българската православна църква почита паметта и името на Свети Николай Мирликийски и Чудотворец
Роден през втората половина на III век в малоазийската област Ликия, Свети Николай бил възпитаван в силна вяра и християнски добродетели, отличавал се с милосърдие и добротворство. По съвета на чичо му – епископ на града, родителите посветили младежа на духовно служение и не след дълго той бил ръкоположен в сан презвитер /свещеник/. След смъртта на родителите си младият духовник дарил богатото си наследство на бедните, като се стараел никой да не разбере кой е благодетелят. Като презвитер, а по-късно и като архиепископ, Свети Николай живял не за себе си, а за другите. “Правило на вярата и образец на кротост” бил владиката за своето паство. Приемал с бащинска любов всички молби и оплаквания. Охотно давал помощ и съвет, с твърдост се застъпвал за невинните и онеправданите, помагал на страдащите. Така го заварило гонението срещу християните на императорите Диоклетиан и Галерий, което отнело живота на хиляди вярващи. Заедно с много други и архиепископ Николай попаднал в тъмница. Понасяйки с удивително търпение глад, жажда, лишения и страдания, той утешавал с личния си пример затворниците като така им вдъхвал надежда. След прекратяване на гонението срещу християните, Църквата била обхваната от вътрешни раздори. На свикания в 325 г. Първи Вселенски Събор в Никея, Свети Николай защитавал с ревност и пламенно слово чистотата на християнската вяра, бранейки Църквата от еретиците на Арий. Светецът се ползвал с авторитет и доверие, а в негово лице всички намирали защитник на правдата и изобличител на всяка несправедливост. Особено поучителен е един епизод от живота му, когато на път за Божи гроб по море се разразила страшна буря, прекратена от сърдечната молитва към Бога на Свети Николай. За светия му живот Бог удостоил праведника с дар на чудотворство. След смъртта на Свети Николай на 6 декември 342 г., тялото му било погребано в катедралата на главния ликийски град Мир. По-късно християните установили, че то е останало нетленно и от него тече благовонно миро. През 1807 г. мощите на светеца били пренесени в италианския град Бари.

Символ на празника на Свети Николай Чудотворец, наречен от българите Никулден, е шаранът. На този ден във всеки български дом се приготвя рибник – пълнен с лук и орехи шаран. Това е своеобразно жертвоприношение за светеца-повелител на моретата, реките, езерата и покровител на моряците, рибарите и всички изпаднали в беда. В българските крайдунавски и черноморски селища традициите, свързани с Никулден, са живи и много силни. От незапомнени времена първият улов винаги се принася в жертва на Свети Николай, за да се заслужи покровителството му. В деня на светеца жените приготвят обредни хлябове, наречени Никулски. Ядат се само постни ястия и риба. Никулден е предпочитан от българите празник за курбан след преживяно премеждие.
Особено празничен е Никулден за всички, които носят името Никола, Николай, Николина.

По молитвите на св. Николай днес да си кажем: Отче свещоначалниче Николае, моли Христа Бога да се спасят нашите души. Амин.

5.12.2005

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории