Последни Рецепти
Последни Статии

Никулденска пъстърва

Добавено в Ястия с риба и рибни продукти

Добави към моето меню

Никулденска пъстърва

2 едри пъстърви (600 г)
250 г гъби (печурки)
1 малка глава лук
8 рулца от раци
50 гр орехови ядки
1 с. л. листа от магданоз
3 с. л. олио
сол на вкус

за тестото:
300 г брашно
100 г маргарин
3-4 с. л. вода
сол на вкус

В купа се слагат пресятото брашно, нарязаният на парчета маргарин и солта. Налива се водата и се замесва бързо. Тестото трябва да е меко и не бива да се меси прекалено дълго. Покрива се с фолио и се оставя да почине, докато се приготвят рибата и плънката.

Пъстървата се разрязва с остър нож – започва се от гърба и като се следват костите, се отделя филето, стига се до опашката. Филетата се почистват от костите в коремната част, които много тънко се изрязват с нож заедно с част от месото. Посолява се.

Лукът, гъбите и рулцата от раци се нарязват наситно, ореховите ядки се счукват наедро.
В олио за минута се запържва лукът, добавят се счуканите орехи и гъбите. Пържи се 3-5 минути на силен огън, докато гъбите се зачервят. Прибавят се рулцата от раци, подправя се с магданоз и сол.

Тестото се раздел на 4 и се разточва на тънки кори с правоъгълна форма. Една кора се слага в намаслена и набрашнена тава, поставя се филе, върху него се разпределя част от плънката и се затваря във второ филе. Покрива се с втора кора. Краищата на тестото се запечатват, като се намазват с вода и се затискат с вилица. От тестото се оформят перки, глава и очи. Така се приготвя и втората пъстърва. Пекат се в загрята до 220 градуса фурна до зачервяване (около 20 минути). По желание преди печене тестото се намазва с жълтък.

Използвани маркери:
Никулден,пъстърва

4.12.2005

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории