Салата с риба
Добави към моето меню
Салата с риба
или солена торта с риба
Рецепта за празнична рибна салата, вариант на солена торта, или още
Рибна салата за Никулден
Продуктите са такива, които са достъпни през декември и е лесна за изпълнение
1 ред
1 кг картофи сварени
2-3 стръка зелен лук
2-3 скилидки чесън
½ лимон – сок и настъргана кора
2 с.л. майонеза
Смлян черен пипер и сол на вкус
• Картофите се сваряват на пара или в тенджера с вода. Обелват се и се пасират
• Добавят се пресованите скилидки чесън, нарязания на ситно зелен лук, настъргана лимонова кора и лимоновия вкус.
• Разбърква се и се добавят 2-3 с.л. майонеза и щипка смлян черен пипер
• Сместа се разпределя на дъното на форма с ринг за торта и се заглажда
2 ред
3-4 моркова
• Морковите се нарязват на колелца и се слагат в съд за варене на пара за 2-3 мин, така остават хрупкави
• Подреждат се върху картофите
3 ред
400 г царевица, 1 пакет замразена царевица
• Царевицата се слага в купа и се залива с гореща вода, след като постои няколко минути се отцежда
• Подрежда се върху морковите
4 ред
Риба, сельодка, 200 г
• Сельодката е маринована херинга, която се предлага в магазините. Реже се на парченца и се подрежда
5 ред
Кисели краставички, 1 буркан
• Краставичките се режат на кръгчета и се подреждат върху рибата
6 ред
Спанак, 200 г
• Спанакът се почиства и измива
• Бланшира се – т.е. листата се поставят съвсем за кратко време във вряща вода, след което се изваждат
• Подреждат се като слой
7 ред
Сельодка 200 г
• Реже се на парченца и се подрежда
8 ред
Маслини, 200 г без костилки
• Изберете по 100 г зелени маслини с червена чушка и 100 г черни маслини без костилка. Може да бъде и салата от маслини, която е овкусена с подправки
• Нарежете ги на кръгчета и посипете рибата
9 ред, последен
200 г кашаквал
1 лимон
Няколко стръка магданоз
Кисели краставички
• Поръсете солената торта обилно с настърган кашкавал
• Украсете с парченца лимон, кисела краставичка и клонки магданоз
Когато редите продуктите пристискайте с длани за да се свържат продуктите от различните редове
Хубаво е тортата да престои няколко часа в хладилник за да стегне
Режете внимателно и сервирайте с помощта на лопатка. Първото парче може и да се разпадне, но само то. За да бъде много стегната тортата би трябвало да се залее със зеленчуков бульон с желатин, но и без това се реже на хубави парчета