Последни Рецепти
Последни Статии

Света Нина

Добавено в Празници

Добави към моето меню

На 14 януари православната църква чества Св. Равноапостолна Нина.
На този ден имен ден имат всички с името Нина, Нино, Адам, Калчо.

Ако Нина е съкратено от Николина, може би празнува на Никулден. Но ако е само Нина, 14 януари е денят на вашата светица-покровителка.

Името може да се проследи до “Инана ( Inanna, също Нинана)” – вавилонска богиня на плодородието и любовта, което означава: ”Господарка на небесата”. Преминава в акадската митология под името Ищар. От името Инана произлиза “Ан-на”, което означава “Божествен камък”, “Небесен камък”. Фразата по-късно е унаследена от евреи и християни като: “Божия Благодат”.
Името Нина е популярно в Русия, в България, славянските народи, както и в Италия, където е галено съкращение за някои дулги имане, които завършват на „нина“

света нина

Света Нина
Света Нина е родена в Кападокия в семейството на знатни и благочестиви хора. На 20 години Нина заедно с майка си и баща си се местят да живеят в Йерусалим, тъй като майка й била сестра на йерусалимския патриарх. По-нататък съдбата я отвежда в Иверия – днешна Грузия, където Света Нина живяла благочестиво и целомъдрено, проповядвала Евангелието и призовавала християните и друговерците към покаяние.
Света Нина се счита за покровителка и просветителка на Грузия

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории