Последни Рецепти
Последни Статии

Мързелива масленица

Добавено в Българска кухня, Тестени ястия и прибавки

Добави към моето меню

Мързелива масленица
Много вкусна рецепта, импровизация по стара българска рецепта, защото в основата е нещо, което видях публикувано от позната от Пловдив, че нейната майка е правила подобна масленица

масленица

Продукти
300 мл прясно мляко
½ пакетче мая (20 г)
1 ч.л. захар
Щипка сол
600 г брашно
2 с.л. олио
200 г сирене
200 г извара
1 яйце
2 с.л. маково семе

Може да се приготви и с 300 г сирене

Рецепта за Мързелива масленица
• Маята се слага с хладкото мляко (може да се замени с вода) 1 ч.л. захар, шипка сол и няколко с.л. брашно да шупне около 10 мин
• След което се замесва меко тесто, като накрая се добавя олиото
• Тестото се оставя за около 40 мин да втаса до удвояване на обема след което се разделя на 12 топки
• Всяка топка се взема, разточва се леко и се намазва с краве масло (свинска мас домашна по възможност) и се поръсва с натрошено сирене и извара смесена с белтъка на яйцето
• Леко разточените питки се редят една върху друга в тава
• Когато се наредят всичките 12 топки се разточва с пръсти, тогава чак се изпълва цялата тава (затова и се нарича мързелива, защото не се точи или дърпа всеки лист, а наведнъж)
масленица рецепта
• С остър нож се нарязва на квадрати и се оставя за около 30 мин
• След което се намазва с разбит жълтък с 1 с.л. олио и се пече на средна фурна на 190 градуса до готовност
• Поднася се топла с кисело мляко като закуска

Още варианти на Масленица, приготвени по идеи от нашата българска кухня
Масленица
или още тутамник – вкусно, топло, с хрупкава коричка, с много сирене, масло и поръска от семена

Масленица вита

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории