Последни Рецепти
Последни Статии

Стресът на работното място

Добавено в Uncategorized

Добави към моето меню

В трудно време живеем, на криза, на увеличаване на цени, на новини за съкращаване на работни места …
Увеличаването на изискванията, свързани с трудовия процес, повишават и риска от стресови ситуации на работното място. Стресът – това е реакция спрямо нежелани, вредни и нездравословни условия на труд. При работещия под стрес здравните проблеми са по-чести, качеството на работата е по-ниско, злополуките – по-вероятни.

Стресът на работното място

Стресът е широко разпространен днес на повечето работни места, като около една трета от работещите съобщават за високи нива на стрес, а една четвърт посочват, че работното им място е основен стресов фактор за техния живот.

stress

Във време на криза нарастването на безработицата е един от най-стресиращите фактори. Стресът се увеличава и при онези от работещите, които се стремят да запазят работните си места или пък се налага да изпълняват повече работа за по-кратко време, както се случва често в бизнеса. Но интересното е, че при криза като настоящата именно проблеми като стреса остават на по-заден план, въпреки че той се усилва. Когато се говори за вредни фактори на работното място, вниманието е съсредоточено преди всичко върху нивото на шум, химически влияния, безопасност на работното място.
На фактори като стреса все още се обръща малко внимание. Елиминирането на стреса на работното място е свързано с добрата организация на работния процес, с волята, разбирането и желанието на работодателя.

Стресът води до редица заболявания. С него са свързани преди всичко заболявания на сърдечно-съдовата система, на храносмилателната система, различни мускулно-скелетни оплаквания, заболявания на централната нервна система, психичните заболявания. Стресът е и важен фактор, допринасящ за възникване на злополуки при работа. Той води до някои алергични реакции, напр. невродермити.
При стресови фактори на работното място се повишава честотата и продължителността на заболяванията, което води до зачестяване на отсъствията по болест. И обратно – индикатори за понижаване на нивото на стреса при работа са чувството на удовлетвореност от работата, намаляване на грешките и злополуките, увеличаване на количеството на изработеното. По тези индикатори се съди дали има напрежение на работното място или то е преодоляно.

Изследванията в света показват, че за последните десет години напрежението при работа се е увеличило с 10 процента. Затова оценката на стреса и елиминирането му става водещ фактор за качеството на едно работно място. Работещите искат да има равновесие между вложените усилия и възнаграждението или възможностите за кариера. Организационната несправедливост на работното място е стресов фактор. Хората се чувстват морално онеправдани, когато трудът им не е оценен. И стигаме до мотивацията –основен фактор в съвременното общество.

Работата и отговорностите стават все повече и по-интензивни, а възнагражденията не растат пропорционално, ако изобщо растат. Какъв е резултатът от такива задълбочаващи се отношения? Мотивацията пада, а в днешния свят, когато говорим за икономика на знанието, мотивацията е водещ фактор за развитието на дадена дейност, на дадено производство, на бизнеса. Без това ние бихме имали само ограничени технически изпълнители, а не развитие, иновации, което означава и повишаване на конкурентноспособността и развитието на даден бизнес, на дадена фирма.

За съжаление по-голямата част от работодателите са на мнение, че стресът е индивидуален проблем и няма общо с просперитета на фирмата. Масово проблемът не се разбира, твърдят експертите. Затова първата стъпка в превенция на стреса и борбата срещу него е повишаване на съзнанието какво представлява той, какво го причинява и начините, по които може да бъде избегнат или управляван.

Има няколко основни неща, които могат да влияят върху понижението на ниво на стрес. Това са:
– Преосмисляне;
– Позитивно мислене;
– Диета и начин на хранене;
– Музикална терапия;
– Себехаресване и себеуважение;
– Релаксация и медитация.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории
  • Uncategorized